''Beli'' Vimbldon

Vimbldon je teniski turnir koji ima najstrože kriterijume kada je odevanje igrača u pitanju. Ranije je bilo potrebno da oprema bude u potpunosti bela, danas je to nešto ublaženo zahtevom ''skoro sasvim bela'' pre svega zbog tenisera koji su se bunili zbog takvih pravila.

Izvor: Nina Kolundžija

Utorak, 17.06.2008.

21:49

Default images

Tamno zelena i ljubičasta su tradicionalne boje Vimbldona. Sudije i devojčice koji skupljaju loptice oblačili su zelenu opremu do 2005, a onda je 2006. modni kreator Ralf Loren dizajnirao njihovu odeću, mornarsko plavu i krem opremu. Ugovor je potpisan do 2009. godine.

Američka teniserka En Vajt je 1985. godine izazvala brojne komentare pojavivši se u potpuno uskoj ''mačkastoj'' odeći. Teniserka je svoj izgled opisala kao savršenu kombinaciju ''mode i funkcionalnosti''. Amerikanci sada kažu da je verovatno bila ispred svog vremena. Zvaničnici turnira su se složili, a sudija Alen Mils saopštila da ne oblači tu opremu sledeći dan.
Andre Agasi
Amerikanac Andre Agasi je izostao sa Vimbldona 1990. iz dva razloga: travnata podloga nije odgovarala njegovoj igri sa osnovne linije i nije želeo da se povinuje zahtevima u pogledu garderobe koju mora da nosi na terenu. Njegov izgled sledeće godine bio je suviše divlji za engleski gren slem. Ispod teksas šortsa nosio je drečavo roze biciklističke, a majica je bila u crno-roze-beloj kombinaciji.

Prošle godine su šampionku Vimbldona Venus Vilijams kritikovali da je tokom celog turnira igrala u donjem vešu, a neki engleski mediji su išli čak toliko daleko da su je poredili sa devojkama koje zabavljaju publiku u pauzama bokserskih mečeva! Amerikanka i njena sestra Serena poznate su po ekscentričnom izgledu na terenu.
Venus Vilijams
Kao potpunu suprotnost pobedniku u ženskoj konkurenciji, po mišljenju medija, šampion u muškoj komkurenciji Rodžer Federer je oličenje stila. Naročito je hvaljen njegov izgled tokom dodele trofeja na prošlogodišnjoj ceremoniji. Švajcarac je obukao beli šorts, belu majicu i beli sako da izvezenim inicijalima zlatnim koncem.

Ana Kurnjikova je u teniskom svetu poznatija po svom izgledu nego po dobrim igrama i trofejima. Ruskinju su 2002. godine zvaničnici zamolili da se presvuče jer je imala crni šorts. Kurnjikova je potom pozajmila opremu od svog trenera i u tome nastavila da igra.

Poslednjih nekoliko godina drugi teniser sveta Rafael Nadal je bio predmet brojnih polemika zbog svojih uskih kapri pantalona i majica bez rukava. Portparol turnira rekao je da dizajn njegove opreme nije problem i da je jedini zahtev bela boja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: