Utorak, 16.12.2008.

22:50

Preminuo Nikola Karaklajić

U Beogradu je od posledica srčanog udara preminuo bivši reprezentativac i prvak Jugoslavije u šahu, internacionalni majstor Nikola Karaklajić.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Karaklajić je rodjen u Beogradu 24. februara 1926. godine, a titulu majstora osvojio je 1950. Pet godina kasnije postao je internacionalni majstor, a 1955. je trijumfovao i na prvenstvu Jugoslavije u Novom Sadu.

Kao član reprezentacije Jugoslavije na Olimpijadi u Moskvi 1956. osvojo je srebrnu medalju, a bio je i u našoj selekciji koja je 1957. na prvom ekipnom prvenstvu Evrope u Beču zauzela drugo mesto.

Karaklajić je bio član komisije Svetske šahovske federacije za pomoć zemljama u razvoju i decenijama je radio kao šahovski trener. Bio je selektor reprezentacija Malte, Singapura, Šri Lanke i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Poslednji turnir odigrao je pre samo četiri dana, kada je bio učesnik memorijalnog turnira Petar Trifunović.

Čitav radni vek, od 1957. do 1982. godine, proveo je u Radio Beogradu, gde je radio kao novinar i muzički urednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: