Any Given Sunday – vreme je za NFL!

Posle sedam meseci pauze ljubitelji američkog fudbala konačno su dočekali svojih pet minuta, u četvrtak ujutru po našem vremenu počinje nova sezona u NFL-u. Otvoriće je šampioni Njujork Džajantsi i njihovi veliki rivali Dalas Kubojsi. Zbog Baraka Obame prvi put posle 64 godine meč će biti odigran u sredu, po američkom vremenu.

Džajantsi su prošle sezone iznenadili sve, ne samo titulom, već i samim plasmanom u Superboul. Videćemo da li Njujorčani imaju zaista šampionski tim koji može odoleti ostalima.

Pred početak nove sezone postavlja se nekoliko pitanja. Može li Aron Rodžers sa Grin Bej Pekersima ponovo do titule, mogu li se vratiti Nju Ingland Petriotsi sa Tomom Brejdijem, da li će Pitsburg, Baltimor, Filadelfija, San Francisko, Nju Orleans, ponovo biti samo favoriti, može li neko novi da bljesne, koliko možemo da očekujemo od Pejtona Meninga u Denveru?

Izvor: B92

Utorak, 04.09.2012.

19:27

Default images

Kao i prethodne godine i ova sezona pomalo je ugrožena nerešenim odnosima čelnika i, ovaj put sudijske organizacije. Naravno, mnogo je manja drama nego tokom "lokauta", ali je već izvesno da najbolje sudije neće deliti pravdu prvog vikenda.

Važno je da će se fudbal igrati, pa da vidimo od koga šta i koliko možemo da očekujem, što zbog uživanja tokom gledanja, što zbog onih, a sigurno ih je mnogo, koji opsesivno igraju Football Fantasy, među kojima je i autor ovog teksta.

Nacionalna fudbalska konferencija (NFC)

Istočna divizija:

Uh! Ima li teže divizije za prognozu. Kako šampiona ne staviti za favorite, da li će proraditi "drim tim" File, šta je potrebno Dalasu i Vašingtonu da ugroze rivale sa istočne obale?

U svakom sluačaju poslastica za ljubitelje NFL-a su dueli na Istoku NFC-a. Šampioni Njujork Džajantsi su možda samo iz tog razloga favorit za osvajanje divizije (ne zato što su moji favoriti inače), mada se nisu značajno pojačali tokom leta. Na papiru su neznatno slabiji nego prošle godine kada su se "uvukli" u plej-of sa devet pobeda.

Pouzdaju se u proverenu kombinaciju koja im je donela drugi Superboul u poslednje četiri godine, Ilaj Mening i Viktor Krus (videćemo da li je plej-of bila samo epizoda za ovog risivera) bi trebalo da terorišu protivničke odbrane, dok će najslabija tačka, trčanje, biti još slabija.

Otišao je Brendon Džejkobs, sve je palo na "pleća" Amada Bredšoa koji se često povređuje. Sa druge strane, defanziva će počivati verovatno na sjajnom endu Džejsonu Pjer-Polu uz proverene Džastina Taka i Osija Umenioru. Biće ovo naporna sezona za Divove.

Glavni konkurent i ove godine biće im Filaldefija Iglsi. Prošlosezonski "tim snova" se nije proslavio, pa će sada pod značajnije manjem pritiskom pokušati da pokažu više. Majkl Vik, LiŠon Mekoj, DiŠon Džekson, Džejson Meklin, Nambi Asomuga su imena koja bi trebalo da predstravljaju strah i trepet za protivničke igrače.

Sa moćnom ofanzivnom linijom trebalo bi da nam ponude mnogo tačdaunova. Ako uspeju da ove godine nauče kako da sačuvaju prednost koju steknu tokom meča, lako ih možemo videti u Superboulu, pa možda i na tronu, što da ne. U svakom slučaju, ne mogu biti gori od prošlogodišnjih 8-8.

Koliko mogu Dalas Kaubojsi videćemo već u prvom meču sezone, upravo će oni biti rival aktuelnom šampionu Džajantsima, i već tada bi mogli da vidimo ko je gde na Istoku. Kaubojsi su se prošle godine mučili sa brojnim povredama, ali su ponovo bili konkurentni za plej-of jednako kao i Džajantsi, koji su ih, doduše, pregazili u oba međusobna duela. Toni Romo je vrhunski QB, ali nikako to da pokaže, mada i kako će pored ofanzivne linije koja ga "čuva". To su još Džejson Viten, DeMarkus Ver, DeMarko Marej igrači koji mogu mnogo, ali to moraju da dokažu.

Vašington Redskinsi se nadaju da će ruki kvorterbek Robert Grifin III imati uticaj kao Kem Njuton prošle sezone na Karolinu, ali se ne mogu osloniti samo na početnika. Ovaj QB je tokom predsezone pokazao da neće biti statista, da je superstar u najavi, ali mora imati podršku. Pjer Garson je lepo pojačanje, ali su Redskinsi tim koji se još uvek izgrađuje, teško da mogu više od toga da pokušaju da zagorčaju život rivalima u diviziji.

Prognoza: Igls, Džajants, Kaubojs, Redskins
Severna divizija:

Koliko je teško, skoro nemoguće odbraniti titulu u NFL-u prošle sezone potvrdili su Grin Bej Pekersi koji su dominirali tokom regularnog dela, dobili 15 utakmica, ali su zatajili u plej-ofu.

I ove godine će ovaj tim predvođen Aronom Rodžersom biti najozbiljniji kandidat za Superboul, a dolazak trkača Sedrika Bensona trebalo bi da donese novu dimenziju u napadu. Mladi defanzivci Džerel Vorti i Majk Danijels bi trebalo da pomognu da Pekersi poprave odbranu protiv trčanja što ih je uništilo prošle godine. Imaju tim, imaju zvezde, imaju sistem, imaju iskustvo, imaju sve, da li će biti dovoljno?

Konkurencija (ne)će im biti Detroit Lajonsi koji ove godine moraju da rade na disciplini, pošto su prošle bili drugi tim po broju kazni, iako imaju nekoliko zvučnih imena u liniji. U napadu će sve da zavisi od Metjua Steforda i Kalvina Džonsona. Ofanzivni spektakl je zagarantovan, ali da li će biti i pozitivan rezultat na koncu.

Među Čikago Berse je stiglo veliko ime, Brendon Maršal koji već ima istoriju sa Džejom Katlerom i to obećava. Dobar oslonac će biti i raninbekovski tandem Met Forte-Majkl Buš. Ali, ključni deo su linije, može li ofanzivna dati Katleru dovoljno vremena za dobar pas, i da li će Brajan Urlaher biti dovoljno spreman da predvodi odbranu? On kaže da jeste, videćemo.

Minesota Vajkingsi bi ponovo mogli da budu pri dnu lige, ali ako Adrijan Piterson uspe da dostigne svoju prepoznatljivu formu, posle oporavka od pucanja ligamenata, možda bude malo toplije u Mineapolisu. Kristijan Ponder je QB koji obećava, ali pred Vajkingsima su tek 2-3 godine napornog rada kako bi stigli rezultati.

Prognoza: Pekers, Lajons, Bers, Vajkings
Dru Bris, adut Sejntsa
Južna divizija:

Uzdrmani skandalom "lovaca na glave", Nju Orleans Sejntsi će pokušati da sa rezervnim trenerom, koji će propustiti prvih šest nedelja, dokažu da su zaista najtalentovaniji tim u diviziji.

Biće ovo sjajna prilika da vidimo koliko treneri utiču na igru i rezultate timovau NFL-u, smatra se da su ključni. Ako tu i omanu, imaju Drua Brisa koji je motivisan novim ugovorom od 100 miliona dolara. Trebalo bi biti dovoljno za plej-of.

S obzirom da su se Atlanta Falkonsi poslednjih godina pokazali kao veoma konkurentni, te da je Karolinu pojačao Majk Tolbert, biće ovo veoma izjednačena divizija. Pomenuti skandal sigurno će uticati na Sejntse, ali je pitanje da li će ih srušiti, ili im dati krila.

Falkonsi imaju odličan raspored, a Met Rajan fantastičan par risivera Rodija Vajta i Džulija Džonsa. Trener Majk Smit je dao dosta slobode Rajanu, što bi moglo da se isplati. Novi koordinatori obeju linija će verovatno doneti neke pozitivne promene, pa se može očekivati novi nastup u plej-ofu, i to ozbiljan.

Sa druge strane, Karolina Pantersi su pored fantastičnog QB-a Kema Njutona koji je dominirao u svojoj ruki sezoni dodatno pojačali napad trčanjem, tako da neće biti naivan protivnik.

"Crna ovca2 u diviziji mogli bi da budu Tampa Bej Bakanirsi koji su imali jednu od najlošijih sezona u istoriji uz ne baš najbolju formu kvorterbeka Džoša Frimena. Novi trener Greg Skijano će morati na napravi čudo kako bi videli osetniji pogres. QB je talentovan, a dolazak sjajnog ali problematičnog Vinsenta Džeksona bi mogao da mu omogući veliki napredak, videćemo da li i timu.

Prognoza: Falkons, Sejnts, Panters, Bakanirs
Zapadna divizija

Najveće iznenađenje prošle sezone San Francisko 49ersi će ove biti među favoritima. Zadržani su starteri, stigli su šampioni Mario Meningem i Brendon Džejkobs, kao i legendarni Rendi Mos.

Sačuvana je odbrana koja je dominirala prošle godine, svih 11 startera. Tu je i pik iz prve runde Ej Džej Dženkins. Titula u diviziji ne bi trebalo da dođe u pitanje, pitanje je samo može li tim da zadrži kontinuitet i ovaj put napravi korak više, plasman u Superboul.

Šansu iz senke tražiće Sent Luis Remsi koji sa novim trenerom Džefom Fišerom konačno ulaze u sezonu sa pozitivnim ambicijama. Ključan faktor biće izdržljivost ofanzivne linije, te povratak Denija Amendole, omiljene mete Sema Bredforda. Pitanje je koliko može da pruži i Stiven Džekson.

Rival za drugo mesto biće im Arizona i Sijetl, oba tima sa dobrom odbranom, ali sa problematičnom situacijom sa kvorterbekovima i nepoznatom na ofanzivnoj liniji. Što se tiče Kardinalsa, oni i dalje traže novog Kurta Vornera, ako se uskoro ne pojavi, biće šteta ponovo gledati kako u pustinji vene talenat Lerija Ficdžeralda.

Ovu diviziju obeležiće još jedna stvar, vratio se Terel Ovens i zaludeo Sihokse. Da li je on rešenje za razvoj talentovanog rukija QB-a Rasela Vilsona?

Prognoza: 49ers, Rems, Kardinals, Sihoks

Konačna prognoza konferencije: Plej-of: Filadelfija, Grin Bej, Atlanta, San Francisko; vajld-kard: Njujork Džajants, Nju Orleans; finale konferencije: Filadelfija dobija Grin Bej?

Američka fudbalska konferencija (AFC)

Istočna divizija:

Kao i tokom prethodne decenije na Istoku AFC-a favorit su Nju Ingland Petriotsi, mada ne treba u potpunosti otpisati Bilse. Slaba tačka Petriotsa i dalje je odbrana pasa, i pored povratka kornerbeka Ras-I Dulinga. Tokom predsezone ni napad nije blistao, pa je enigma šta je Bil Beličik spremio svojim rivalima.

Ipak, Tom Brejdi je TOM BREJDI. Čovek Superboul će imati sjajnu hvatačku liniju. Odličnom Ernandesu, pouzdanom Velkeru i moćnom Gronkovskom priključio se i Brendon Lojd. Biće poena, biće i pobeda, možda i maksimalan skor, ali koliko su zaista jaki videćemo tek u plej-ofu. Prošle sezone ponovo su ih šokirali Džajantsi u Superboulu, da li su konačno naučili lekciju?

Bafalo Bilsi su prošle sezone napravili veliki iskorak, značajno su pojačali najslabiju tačku, odbrambenu liniju dovođenjem Marija Vilijamsa i Marka Andersona. Ukoliko i tekl Kajl Vilijams ostane zdrav, mogla bi da bude jedna od najjačih u ligi. Rajan Ficpatrik igrao je odlično pre nego što se povredio, uz njega i Freda Džeksona Bilsi mogu iznenaditi i stići do plej-ofa, to im je i ambicija.

Treći tim divizije, bar na papiru su Njujork Džetsi. Razočarali su prošle sezone, a u novu ulaze sa jednim interesantnim imenom, Timom Tibouom. Mark Sančes će početi kao startni QB, ali su već krenule kladionice do kojeg vikenda će držati tu poziciju. Tibou zna da bljesne, ali je tokom predsezone ponovo pokazao da baš nije “snajperista”. Imaće i on dosta prostora, ali verovatno najviše po zemlji. Dobra odbrana mogla bi da ih pogura napred, ali ako se ofanzivna linija raspadne, Reks Rajan će možda morati da potraži novi angažman.

Iz pozadine će delovati Majami Dolfinsi sa rukijem na poziciji kvorterbeka Rajanom Tenehilom. S obzirom da je otišao Maršal, ne znam kome će bacati loptu, tako da on ne može pomoći mnogo timu sa Floride. Odbrana ima kvalitet, ali novi trener, novi napad, QB, za sve to potrebno je vreme, ali i još malo više kvaliteta u slučaju Dolfinsa.

Prognoza: Petriots, Bils, Džets, Dolfins
Severna divizija

Nastavlja se večni rat Pitsburg Stilersa i Baltimor Rejvensa. Prošle sezone kao pobednik su izašli “gavranovi” kojima je Superboul izmakao za jednu loput, bukvalno.

Nošeni Rejom Rajsom ponovo će jurišati na Superboul, odbranu i dalje da drže Rej Luis i Ed Rid, ali brine povreda Terela Sagsa. Sa druge strane, očekuje se blagi napredak u podmlađenom napadu. Džo Flako nikako da pokaže pravi potencijal, da li mu je potrebna veća sloboda u igri, ili je jednostavno to njegov limit. To će da otkrije čovek koji je stvoren za to, Džim Kaldvel koji je godinama sarađivao sa Pejtonom Meningom.

Stilersi su imali identičan skor kao i Rejvensi prošle sezone (12-4), a sa zdravijom odbranom imaće mnogo veće ambicije. Ostaje da se vidi kako će reagovati napad pod novim koordinatorom Todom Hejlijem. On će pokušati da iz Bena Rotlisbergera i njegovih sjajnih hvatača Entonija Brauna i Majka Volasa izvuče maksimum. Stilersi su Stilersi, uvek u vrhu, mogu daleko.

Iza ova dva, Sinsinati Bengalsi i dalje moraju da uče kako da pobeđuju timove sa dobrim skorom. Endi Dalton je sjajno rešenje na kvorterbeku, a ima i podšku talentovanog hvatača Ej Džej Grina. Sa veoma jakom odbranom imaju pravo da se nadaju iznenađenju, ugiraniji su, iskusniji, a sa tim dođe i kvalitetniji.

Ovo neće biti konferencija sa tri pretendenta na plej-of, ne dok su tu Klivlend Braunsi. Njihov ruki QB Brendon Viden ima 28 godina, ali je stigao možda i najbolji raninbek među početnicima, Trent Ričardsom. Ovaj momak je možda i jedini koji može da ugrozi Laka i RBIII u borbi za najboljeg novajliju.

Sa mladim napadom Braunsi će pokušati da vide kako je to pobeđivati, mada i oni su tim koji tek treba da se izgradi.

Prognoza: Stilers, Rejvens, Bengals, Brauns
Južna divizija:

Smena generacija u Indijnapolisu lansirala je Hjuston Teksanse u dominantan tim na jugu, to su potvrdili prošle sezone, a ove se očekuje značajniji pomak u plej-ofu.

Odbrana je dugo bila najslabija tačka Teksašana, ali je tim Vejda Filipsa na kraju sezone igrao na vrhunskom nivou što je Hjustonu donelo pobedu u prvoj rundi sa trećim kvorterbekom. Otišao je Mario Vilijams, ali će odlična defanziva ipak biti ključan faktor u pobedama Hjustona. Ukoliko ove sezone Met Šaub i njegova omiljena meta Andre Džonson ostanu zdravi, uz Arijana Fostera mogli bi da budu pretendenti na Superboul.

U diviziji će definitivno dominirati, a glavni konkurent, ako se tako može reći, biće im Tenesi Tajtensi koji se oslanjaju na Džejka Lokera, kvorterbeka koji je sticao iskustvo u svojoj ruki sezoni.

Ono što bi moglo da bude problem za Tenesi jeste veoma težak raspored koji bi im na otvaranju sezone mogao doneti 0-4 (Nju Ingland, San Dijego, Detroit, Hjuston). Naravno, prva zvezda tima Kris Džonson mora mnogo bolje nego prošle sezone, to će rasteretiti i Lokera, te dati krila timu.

Na trećem mestu je dugogodišnji vladar divizije Indijanapolis Koltsi, mada nikada ne treba potceniti tim koji ima prvog pika. Endrju Lak će biti pod velikim pritiskom, pa će to biti prvi i najveći problem za Koltse. Biće zanimljivo videti sada Indijanapolis, tek sada ćemo da saznamo da li su zaista toliko očajni kao što su pokazali rezultati prošle sezone, ili su jednostavno "jurili" dno kako bi dobili 1. pika na Draftu. Mogu iznenaditi, naravno pozitivno.

Što se tiče Džeksonvil Jaguarsa, ponovo će da se oslanjaju na prošle godine prvog raninbeka lige, Morisa Džons-Drua, ali on još uvek nije sreo novog trenera dok pregovara o novom ugovoru. Brejl Gabert nije oduševio u ruki sezoni, ali je i dalje jedina opcija na QB-u, što ne uliva optimizam.

Prognoza: Teksans, Tajtens, Kolts, Jaguars
Zapadna divizija:

Najneizvesnije i ove sezone biće na Zapadu. Sva četiri tima možda i podjednako konkurišu za mesto u plej-ofu, prošle godine su čak tri imala skor 8-8, a sada će u prvom planu biti Denver Bronkosi.

Prema procenama nekih američkih kolega oni su možda tek treći favorit u diviziji, ali njih će predvoditi najbolji kvorterbek poseldnje decnije, Pejton Mening. Kako da Mening ne bude favorit, bez obzira što je nemoguće proceniti koliko se može očekivati od njega? Trčanje je pojačao veteran Vilis Megejhi, tu su solidni hvatači Deker i Tomas, ali će sve da zavisi od toga koliko može Mening, da li je izgubio snagu u ruci, može li izdržati napornu sezonu?

Ipak, nešto veće šanse daju se San Dijego Čardžersima koji imaju jednog od najboljih kvorterbekova u ligi, Filipa Riversa, mada i slabašnu ofanzivnu liniju. Ukoliko ga zaštite, lako će naći konačno spremnog Antonija Gejtsa, pa bi Čardžersi lako mogli do plej-ofa, prvi put posle tri godine. Odbrana im nije jača strana, videćemo koliko će je pojačati ruki Melvin Ingram.

Diviziju bi mogli da osvoje i Kanzas Siti Čifsi, koji su prošle sezone bili "najgori" sa pobedom manje od ostala tri rivala. Čifsi su doveli sjajnog raninbeka Pejtona Hilisa, ali je pitanje da li se tim može pouzdati u QB-a Meta Kasela. Teško da on može više od superstarova Filipsa i Meninga, ali američke kolege veruju da je ovo jedan od najkompletnijih timova, sa mladom odbranom i talentovanim napadom.

E sad ono najcrnje, Ouklend Rejdersi. Svake godine se očekuje mnogo, svake godine zakažu. Prošle su prijatno iznenadili, bili više nego odlični, konačno su uspostavili konkretan sistem se eksplozivnim napadom, ali sa previše propusta u odbrani. Karson Palmer i Daren Mekfaden obećavaju dosta u napadu, videćemo da li će ih ispratiti odbrana, i da li će Mekfaden konačno ostati zdrav i potvrditi status jednog od najboljih raninbekova lige.

Prognoza: Čardžers, Bronkos, Čifs, Rejders

Konačna prognoza konferencije: Plej-of: Nju Ingland, Pitsburg, Hjuston, Čardžers; vajld kard: Baltimor, Bafalo; finale konferencije: Hjuston dobija Nju Ingland?

Nezahvalno je bilo šta prognozirati, posebno Superboul XLVII, ali da pokušam: Filadelfija Iglsi dobijaju Hjuston Teksanse?

Ko su vaši favoriti, ko će da razočara, ko da iznenadi, koji ruki će se istaći, Lak, RBIII, Ričardson, neko četvrti, ko će osvojiti Superboul XLVII?

Get Your Popcorn Ready!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: