Trijumf sjajnog Fetela u Maleziji

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel pobednik je treće trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Malezije.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 04.04.2010.

11:37

Default images

Fetel je do prvog trijumfa ove sezone, a šestog u karijeri došao u vremenu od 1:33:48.412 sata na stazi "Sepang", s prednošću od skoro pet sekundi u odnosu na klupskog kolegu Marka Vebera. Na treći stepenik pobedničkog postolja u Maleziji popeo se vozač Mercedesa Niko Rozberg.

Mladi Nemac, ujedno najmlađi pobednik u istoriji Formule 1, je dva puta pre trke u Maleziji ove sezone startovao sa pol pozicije, ali zbog kvarova nije uspeo da ih pretvori u pobede. U njegovom slučaju se ispostavilo da je trka na stazi “Sepang” bila ‘treća sreća’, a ključni trenutak se desio na startu, posle kojeg je vozio sjajnu i mirnu trku.

Iza trojice vozača koji su došli do podijuma kroz cilj su na kraju redom prošli Robert Kubica u Renou, vozač Fors Indije Adrian Zutil, Luis Hamilton u Meklarenu, vozač Ferarija Felipe Masa i aktuelni šampion Dženson Baton. Prvu desertoricu, ujedno osvajače bodova, na trećoj trci sezone kompletirali su vozač ekipe Toro Roso Haime Algersuari i Niko Hilkenbergu u Vilijamsu, a njima dvojici su to ujedno bili prvi bodovi u Formuli 1.
EPA
Posle veoma uzbudljivih subotnjih kvalifikacija, u kojima je pljusak promešao poredak na startu, mnogi su mislili da će se ista situacija ponoviti i tokom trke. Međutim, kiša u nedelju nije pala na „Sepangu“, bar u toku trke, ali uzbuđenje nije izostalo.

Odličnim startom sa treće pozicije Fetel je posle prve krivine uspeo da se nađe ispred Vebera, osvajača pol pozicije, i Rozberga, a potom su sledili Kubica, Zutil, Šumaher, Liuci i Hilkenberg. Na startu su se našla samo 23 vozača jer Pedro de la Rosa u Zauberu nije ni izašao iz garaže zbog problema sa kvačilom i motorom.

Dok na vrhu nije bilo mnogo uzbuđenja jer se Fetel ustalio u vođstvu iza njih, tačnije daleko iza njih se odvijala velika borba. Već posle kvalifikacija u kojima su šampioni Formule 1 Baton, Hamilton i Fernando Alonso zauzeli 17, 19, odnosno 20. mesto, odmah ispred Mase, bilo je jasno da se oni neće zadovoljiti takvim plasmanom i u trci.
Fonet
Posle starta Hamilton je došao do 13. mesta, ispred Mase, Batona i Alonsa, ali se takav poredak nije dugo zadržao. Već u drugom krugu Španac je pretekao aktuelnog šampiona, dok je Hamilton krenuo sa borbom ka vrhu. Britanac je u dva kruga uspeo da pretekne obojicu vozača ekipe Toro Roso Sebastijana Buemija i Algersuarija, a do četvrtog kruga je bio deseti kada je pretekao i Kamuija Kobajašija u Zauberu. Već tada je viđeno prvo odustajanje kada je posle kontakta sa vozačem Lotusa Jarnom Trulijem Timo Glok u Virdžinu izleteo sa staze.

U šestom krugu Hamilton je krenuo u napad na Vitalija Petrova u Renou, ali je uspeo da ga pretekne tek posle dva kruga velike borbe. Britanac je posle preticanja na startno-ciljnom pravcu više puta menjao pravac pa je zbog toga dobio upozorenje, ali je izbegao kaznu. Nekoliko krugova kasnije trka je bila gotova i za Kobajašija, koji je prema prvim informacijama odustao zbog problema sa motorom.
EPA
Iako je u devetom krugu uspeo napokon da se nađe ispred Alonsa Baton je samo krug kasnije otišao u boks na zamenu pneumatika. U istom krugu Šumaher je iznenađujuće usporio, a nekoliko trenutaka kasnije i odustao. Nemac je u razgovoru sa timom istakao da je osetio da je nešto puklo na bolidu, a na njemu je bilo vidljivo oštećenje prednjeg levog točka.

Dva kruga kasnije trka je bila gotova i za Liucija, koji je takođe naglo usporio na stazi, ali je uspeo da nastavi još nekoliko krugova pre nego što se u 15. parkirao u boksu. Baš tada su vozači među prvih deset krenuli sa odlascima u boks, prvi su to učinili Hilkenberg i Petrov, a potom su ih sledili Buemi, Zutil i Kubica. U međuvremenu se u boksu parkirao i Kovalainen, ali je on posle osam krugova rada mehaničara na bolidu uspeo da se vrati na stazu. Zaostatak Finca je, ipak, bio toliki da on na kraju nije mogao da se nađe u plasmanu trke.
EPA
Vodeći trio je u boks otišao u razmaku od tri kruga, prvi je bio Rozberg, a pratili su ga Fetel i Veber, a na stazu su se vratili istim redosledom. On je, međutim, mogao i da bude promenjen da Australijanac nije iskusio probleme pri zameni pneumatika. Posle toga je ostalo da u boks odu samo Hamilton i Alonso, a oni su to učinili u 31, odnosno šest krugova kasnije.

U 34. krugu trka je bila gotova za Petrova, koji je do tada imao nekoliko odličnih poteza na stazi,. To nije bilo poslednje odustajanje pošto je zbog kvara na motoru dva kruga pre cilja odustao i Alonso. Španac je pre tog trenutka pokušavao da pretekne Batona, ali nikako nije u tome uspevao, a samo nekoliko minuta kasnije se ispostavilo i da neće uspeti da završi trku.
Fonet
Upravo nekoliko trenutaka kasnije Fetel je prošao kroz cilj prvi put ove sezone kao prvi, a Veber iza njega je kompletirao fantastičan dan za Red Bul. Pored mladog Nemca epitet ’junaka trke’ mogao bi da ponese i Hamilton, koji je sa 20. mesta došao do šestog, dok treba napomenuti i vožnju Algersuarija.

Posle tri trke u generalnom plasmanu šampionata vodi Masa sa 39 bodova, dva više od Alonsa i Fetela. Kod konstruktora prvi je Ferari sa 76 bodova, a prate ga Meklaren sa 66 i Red Bul sa 61 bodom.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 18. aprila trkom za Veliku nagradu Kine na stazi u Šangaju.

Rezultati trke za Veliku nagradu Malezije:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:33:48.412
2. Mark Veber (Australija) Red Bul + 4.849
3. Niko Rozberg (Nemaqčka) Mercedes GP + 13.504
4. Robert Kubica (Poljska) Reno + 18.589
5. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 21.059
6. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 23.471
7. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 27.068
8. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 27.068
9. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 37.918
10. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + 1:10.602
11. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 1:13.399
12. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + jedan kruga
13. Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin + tri kruga
14. Karun Čandhok (Indija) Ispanja rejsing + tri kruga
15. Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing + četiri kruga
16. Jarno Truli (Italija) Lotus + pet krugova
odustali:
Fernando Alonso (Španija) Ferari
Heiki Kovalainen (Finska) Lotus
Vitalij Petrov (Rusija) Reno
Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija
Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber
Timo Glok (Nemačka) Virdžin
nisu startovali:
Pedro de la Rosa (Španija) Zauber

Generalni plasman vozača:
1. Felipe Masa 39
2. Sebastijan Fetel 37
3. Fernando Alosno 37
4. Dženson Baton 35
5. Niko Rozberg 35
6. Luis Hamilton 31

Generalni plasman konstruktora:
1. Ferari 76
2. Meklaren 66
3. Red Bul 61
4. Mercedes 44
5. Reno 30
6. Fors Indija 18

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: