Partizan osvojio 16. titulu!

Košarkaši Partizana osvojili su osmu titulu prvaka Srbije u nizu pošto su u odlučujućoj, petoj utakmici finala plej-ofa pobedili Crvenu zvezdu 73:61.

Izvor: B92

Subota, 23.05.2009.

22:17

Default images

Partizanu je to ukupno 16. titula prvaka države u svojoj istoriji čime je postao najtrofejniji klub u zemlji. „Crno-beli“ su tako ponovili uspeh od prošle sezone kada su osovjili tri trofeja (Kup, prvenstvo i NLB ligu), a uspeh je ponovljen i u Evroligi (četvrtfinale). Crvena zvezda je ostala na 15 titula prvaka zemlje.

Ekipa Duška Vujoševića, kome je ovo deveta titula, vodila je tokom većeg dela, a duel je odlučen u trećoj deonici kada je Partizan sedam razlike sa poluvremena pretvorio u 19 (58:39). U poslednjoj četvrtini Zvezda nijednom nije uspela da spusti prednost Partizana na jednocifrenu razliku i 'crno-beli' su relativno rutinski priveli meč kraju.

Najefikasniji u pobedeničkoj ekipi bio je Aleksandar Rašić sa 17 poena (3-7 za tri). Stefon Lazme ubacio je 12, a Jan Veseli 11 poena. U ekipi Svetislava Pešića Marko Marinović postigao je 15, a Tadija dragićević 11.
BB
Partizan je meč počeo veoma agresivno u odbrani, a Zvezda je tek nakon dva minuta i 40 sekundi postigla prve poene (zakucavanje Robertsa). Partizan neefikasnu igru Zvezde nije uspeo da iskoristi i posle tri i po minuta bilo je 3:2 za ’crno-bele’.

Zvezda je posle nepuna četiri minuta ispunila bonus, i Partizan je sa linije slobodnih bacanja poveo 6:2 u petom minutu. Ipak, usledila je serija ’crveno-belih’ 10-1 (koš Kikanovića uz prekršaj, trojka Ovensa) i Zvezda je u sedmom minutu imala plus pet (12:7). Andre Ovens propustio je prva četiri meča zbog povrede ahilove tetive, ali je uspeo da zaigra na odlučujućem meču.

Usledio je tajm-aut koji je zatražio trener Partizana, a posle minuta odmora ’crno-beli’ su serijom 8-0 ponovo došli do prednosti (15:12). Šest poena u toj seriji postigao je Žarko Rakočević.

U samom finišu prvog kvartala i Partizan je ušao u bonus i Zvezda je sa tri slobodna bacanja izjednačila. Konačan rezultat nakon prvih deset minuta postavio je Tripković, takođe sa ’penala’ (17:15).
BB
Početkom druge deonice Partizan je minimalnu prednost pretvorio u pet razlike – 21:16. Zvezdu je, u ovoj seriji odlični Stiven Marković, vratio trojkom, ali Partizan je postigao još četiri vezana poena za plus šest (25:19).

Imali su ’crno-beli’ plus sedam nakon prve trojke na meču (Tripković, 28:21), Zvezda je prišla na 28:24, ali ’domaćin’ se ponovo vratio i nakon 20 minuta bilo je 34:27.

Prvi poeni u drugom poluvremenu postignuti su tek nakon minut i po, i postigao ih je Partizan (Lazmi). Na drugoj strani uzvratio je Bjelica trojkom sa sedam metara, ali Partizan je prednost od sedam do devet poena održavao sve do samog finiša treće četvrtine kada je Rašić postigao trojku za plus 12 nakon što je Stiven Marković na drugoj strani ležao na zemlji.

Partizan je nakon toga prednost povećao i na plus 19, koliko je bilo 30 sekundi pre kraja nakon nove trojke Rašića (58:39). Već tada je praktično i bilo rešeno pitanje pobednika.



Na početku poslednje deonice Zvezda je spustila na 58:45, ali u sledećem napadu Božić je postigao trojku i ponovo vratio svom timu sigurno vođstvo. Božić je dva minuta kasnije na isti način vratio svom timu 15 razlike (64:49), nakon što je Zvezda još jednom zapretila.

Do kraja meča nije bilo dileme i košarkaši Partizana su uz svoje navijače, koji su činili većinu na ovoj utakmici, proslavili novu titulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

417 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: