Usmanov postao 2. deoničar Arsenala

Izvor: Miloš Todoroviæ

Utorak, 18.09.2007.

13:05

Default images

Kompanija Red end Vajt (Red and White) ruskog milijardera Ališera Usmanova saopštila je da je povećala udeo u vlasništvu engleskog fudbalskog kluba Arsenal na 21 odsto. Red end Vajt je tako postao drugi najveći deoničar Arsenala. Najveći akcionar londonskog kluba je Danijel Fisman sa 24,11 odsto deonica. Usmanov je prošlog meseca sa svojim saradnikom Farhadom Moširijem za 75 miliona funti (111 miliona evra) kupio 14,58 odsto akcija Arsenala.

Akcije Arsenala ruskom milijarderu je prodao nekadašnji potpredsednik klub Dejvid Dein, koji je upravu "tobdžija" napustio u aprilu.

Dein je Arsenal napustio jer se navodno, za razliku od ostalih rukovodilaca, zalagao za prodaju kluba američkom biznismenu Stenu Krenkeu, vlasniku 12,19 procenata akcija londonskog tima.

Kompanija Red end Vajt je saopštila da namerava da poveća vlasnički udeo u Arsenalu, ali ne i da kupi kontrolni paket akcija.

Kupovina celog kluba bi, inače, koštala više od 750 miliona funti (1,1 milijardi evra), u šta spada i preuzimanje 260 miliona funti (373 miliona evra) duga nastalog izgradnjom "Emirejts" stadiona.

Uprava Arsenala je već saopštila da neće prodati klub, ali će, ipak, saslušati ponude potencijalnih investitora.

Usmanov je bogatstvo, koje je časopis "Forbs" procenio na 5,5 milijardi dolara (četiri milijardi evra), stekao u poslovima sa gasom i čelikom. On je, iako je navodno blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, prošle godine kupio i opozicioni moskovski dnevnik "Komersant".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: