Haus za B92:"Ova ekipa ima više srca od prošlogodišnje"

Izvor: B92

Subota, 29.11.2003.

21:44

Default images

Košarkaši Partizan Mobtela odlično su startovali u oba takmičenja ove sezone. U Efes ligi "crno-beli" su neporaženi, a većinu mečeva dobili su izuzetno ubedljivo, a impresivno su počeli i Evroligu, sa dve sigurne pobede na domaćem terenu i veoma važnim trijumfom nad Virtusom u Rimu.

Ključni igrač velikog uspona Partizana u odnosu na prethodne sezone (kada su u formu dolazili tek u finišu, pošto ispadnu iz Evrolige) je Amerikanac Frederik Haus. Posle nekoliko sjajnih mečeva pod oba koša, Haus je prosto rasturio Cibonu, postigavši 39 poena u meču koji je beogradski klub igrao pod ogromnim pritiskom (veoma loš skor sa hrvatskim klubovima prethodnih godina i činjenica da su "Cibose" ove sezone već tukli Zvezda, Budućnost i Refleks).

Haus je vodio klub sa čak 25 poena u prvom poluvremenu, posle kojeg hrvatski klub nije mogao ni da priđe "crno-belima". Na taj način se ovaj igrač nametnuo kao prvi među jednakima u novom Partizanovom timu. Frederik Haus je u Beograd došao prošle zime, ali u prvoj sezoni u crno-belom dresu nije bio u situaciji da pokaže sve što može. Sada se to promenilo.

"Prošle godine, kada sam došao u Partizan, sezona je već bila u toku. U takvoj situaciji moraš da se uklopiš u postojeću strukturu tima. Zato sam tada bio koncentrisan samo na odbranu. Ove sezone nastavio sam da igram dobru odbranu, ali sam počeo da radim i mnoge druge stvari – više šutiram, bolje sarađujem sa igračima u reketu".

Partizan je sezonu počeo veoma dobro. Za razliku od prethodnih godina, kada su u Evroligi gubili mečeve i od slabijih protivnika, sada se protiv svakog igra na pobedu.

"Mislim da smo odlično počeli sezonu. Možemo da se takmičimo sa svakim protivnikom i to smo počeli da dokazujemo. U Evroligi mi smo 'lovci', pokušavamo da otmemo pobede od ostalih timova, dok u domaćoj ligi nas jure ostali i pokušavaju da nas pobede. Svaku utakmicu shvatamo ozbiljno i lično. Ne dozvoljavamo nikome da izađe na teren i lako nas pobedi, nego se borimo za svaku loptu. Tako smo stekli neophodno samopouzdanje".

Posle sezone u kojoj je cilj bila domaća titula, dok je Evroliga bila u drugom planu, Partizan je sazreo za bitku na oba fronta.

"Prošlogodišnji tim bio je drugačiji nego ovaj. Kada smo prošle godine igrali Evroligu, nismo imali želju da pobedimo, to važi i za mene. Međutim, u domaćem prvenstvu smo u svaki meč ulazili spremni za pobedu, a cilj nam je bila titula, koju smo i osvojili. Ove sezone imamo ciljeve u oba takmičenja – treba da osvojimo titulu, a u Evroligi da stignemo bar do druge faze. Vredno radimo na svakom treningu i to se prenosi i na utakmice".

Iako su se mnogi bojali nove sezone, u kojoj neće biti Vujanića i Čanka, a na to se nadovezala i dugotrajna Krstićeva povreda, Partizan deluje mnogo kompaktnije nego prošle sezone. Haus smatra da je upravo činjenica da nema više jedne velike zvezde odlučujuće doprinela da svi igrači tima načine veliki korak napred.

"Ova godina je drugačija od prethodne, jer su tada svi očekivali od Vujanića da reši situaciju, i od njega je sve zavisilo. Ove sezone svi šutiraju, igrači pokušavaju da doprinesu na različite načine i ne plaše se da preuzmu odgovornost. Kada sam došao prošle zime sistem igre već je bio postavljen i ja nisam mogao da ispravljam to, morao sam da se uklopim u igru. Takođe, ovaj tim ima mnogo više srca od prošlogodišnjeg. To se posebno odnosi na mečeve Evrolige – kad izađemo na teren svi imamo samopuzdanje, koje nam je tada nedostajalo. Mislim da niko u timu nije verovao da možemo dobiti protivnike u Evropi, ali sada smo svi dovoljno samouvereni i idemo na pobedu bez obzira ko nam je protivnik, bez obzira da li je domaća liga ili Evroliga".

Haus hvali saigrače, koji veoma dobro obavljaju posao.

"Džerald Braun i Vule Avdalović odlično rade posao na mestu plejmejkera. Oni imaju veliku odgovornost, jer nas uvode u igru i razigravaju. Oni sprovode zamisli našeg trenera na terenu. Đura Ostojić takođe ima ključnu ulogu, odličan je pod košem. Iako nema Krstića, koji je povređen, igramo dobro, ali jedva čekamo da se i on vrati".
Posle godinu dana u Srbiji, Haus je imao prilike da dobro upozna zbivanja u našoj košarci. On nije zadovoljan podelom na dve lige i činjenicom da će sa Zvezdom i Refleksom igrati tek u 2004. godini.

"Ne sviđa mi se ta podela. Mislim da je nepotrebno imati dve faze i podeljenu ligu. Mislim da bi bolje bilo da timovi iz Srbije igraju u jednoj velikoj ligi i da se sastajemo sa Zvezdom i Refleksom odmah, a ne kasnije. Međutim, ovo nije moja liga, ne odlučujem ništa i moram poštovati pravila".

Kao pravi košarkaški čovek, Haus prati mečeve svih klubova iz našeg glavnog grada. Zanimljiv je njegov stav o prisustvu utakmicama.

"Gledam redovno Zvezdine utakmice. Rado bih išao da gledam utakmice uživo, ali su mi saigrači savetovali da to ne radim, jer kažu da je opasno. Ipak, to je sport, voleo bih da idem na utakmice, ne samo na Zvezdu, nego i na Refleks, OKK Beograd, Atlas. Ne da bi ih proučavao i spremao se za međusobni meč, nego jednostavno da bih gledao košarku. Sve su to timovi iz naše lige, i želim da podržim našu ligu. Želeo bih da se pojavim, ne da bih potpisivao autograme i privlačio pažnju, nego da pokažem podršku i gledam košarku, kao i svi ostali".

Prethodnog leta Fred Haus je bio u Memfisu, gde je sa Grizlisima radio i učestvovao u Letnjoj ligi. Iako nije uspeo da izbori mesto u NBA, igrač Partizana je zadovoljan provedenim vremenom.

"Uvek sam želeo da igram u NBA. Ovu priliku sam dobio zato što je žeri Vest moj dobar prijatelj i on me je pozvao da radim sa timom, pa sam to iskoristio. Nadao sam se da će na draftu uzeti centra i krilo i ostaviti slobodno mesto za beka, ali uzeli su dva beka. To nije bilo dobro za mene, jer kada te neko uzme sa drafta imaš garantovan ugovor od tri godine. Nisam imao sreće, ali nisam tužan ni ljut, lepo mi je bilo u Letnjoj ligi. Naučio sam nove stvari. Imao sam i priliku da vidim Džileta, mog pomoćnog trenera u Partizanu, koji je radio preko leta sa Sijetlom. Nije mi žao što sam se vratio ovde, jer sam i planirao povratak. Preko leta sam pričao sa Divcem i Danilovićem. Odlučio sam da dođem, planirao sam da dovedem i porodicu. Još uvek nisu došli, ali doći će. Nisam pogrešio i ne žalim što sam u Partizanu".

Na kraju Haus objašnjava kako mu je u Beogradu veoma prijatno, toliko, da će dovesti i porodicu.

"Sviđa mi se u Beogradu. Ovo je moj četvrti dom. Prvi je bio u Teksasu, zatim u Džordžiji i Juti, a sada je ovde. Ovde su me svi dobro primili i kažu da bih mogao da budem pravi Srbin, samo mi nedostaje pasoš. Sviđa mi se u Srbiji, zabavno mi je, ali moram malo da radim na svom srpskom. Ovde ima nekoliko mesta na koje volim da idem, ali ne volim da idem mnogo po klubovima. Postoje druge stvari koje su mi bitnije, košarka i porodica, a pratim i zbivanja u svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: