1980 - Finalni turnir se širi

1980. godine, nije nam bilo do fudbala. Stotine hiljada ljudi u mimohodu se opraštalo od preminulog maršala. Format takmičenja se promenio, tako što je na finalnom turniru uvedena još jedna faza po grupama. „Plavi“ nisu preskočili ni prvu...

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.06.2008.

04:49

Default images

Za protivnike su imali Španiju, Rumuniju i Kipar. Početak takmičenja je očigledno bio presudan po (ne)uspeh Jugoslavije. Prvo su „plavi“ kod kuće izgubili od Španije sa 2:1, potom u gostima od Rumunije sa 3:2. Iako su do kraja takmičenja ostvarili sve četiri pobede, na kraju su zauzeli drugo mesto iza Španije.

Najboljih osam ekipa se našlo u završnici, koja je odigrana u Italiji. U prvoj grupi igrali su Holandija, Grčka, Čehoslovačka i SR Nemačka, a u drugoj Španija, Italija, Belgija i Engleska.
Nemci su ponovo imali fenomenalan sastav, koji je sa klupe predvodio Jup Derval, a na terenu Karl Hajnc Rumenige. Koliko je ova ekipa bila moćna govori i podatak, da su različiti igrači na različitim mečevima, rešavali pitanje pobednika.

Nemci su u svojoj grupi, prvo golom Rumenigea pobedili Čehoslovačku, da bi u drugom kolu het-trikom Klausa Alofsa prvo poveli protiv Holandije sa 3:0, da bi potom Holanđani golovima Repa i Van de Kerkofa samo ublažili poraz. Prvo mesto u grupi bilo je obezbeđeno, a samim tim i veliko finale.

U drugoj grupi Belgijanci su samo zahvaljujući većem broju datih golova, završili na prvom mestu ispred domaćina Italije. Bod manje imali su Englezi, predvođeni Kevinom Kigenom.

U utakmici za treće mesto, ponovo su se odlično snašli Čehoslovaci u penal završnici. Pobeđeni su domaćini sa 9:8, a u regulranom toku i „neregularnim“ produžecima, bilo je 1:1.
U finalu, koje je odigrano na Olimpijskom stadionu u Rimu, Jup Derval se odlučio za sledeći tim: Šumaher, Kalc, Karl Hajnc Ferster, Štilike, Dic, Brigel, Šuster, Hansi Miler, Rumenige, Hrubeš i Alofs.

Sa druge strane, Gi Tis je izabrao u prvi tim Pfafa, Geretsa, Milekampa, Muvsa, Renkina, Kolsa, Vanderejkena, Van Moera, Momensa, Van der Elsta i Kulemansa.

Povela je Nemačka golom Hrubeša u 10. minutu. Petnaest minuta pre kraja utakmice, Štilike je oborio u kaznenom prostoru Van der Elsta, Rainea je pokazao na penal, koji je uspešno izveo Vanderejken. Ipak, u 88. minutu, posle kornera, koji je izveo Rumenige, Pfaf je loše intervenisao, u skoku je odličan bio ponovo Hrubeš i vratio šampionsku titulu u SR Nemačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: