Šetnja Isusovim stopama od 65 km

Nova tura kroz severni Izrael nudi posetiocima šansu da prošetaju putevima kojima je nekada išao sam Isus Hristos.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2011.

14:15

Default images

Nedavno otvorena Staza Jevanđelja proteže se na više od 60 kilometara od Nazareta ka jugu. Krajnje odredište se nalazi u Kapernaumu, ribarskom gradu gde je Isus neko vreme živeo.

U izraelskom Ministarstvu turizma veruju da će staza privući više od 200.000 hrišćanskih hodočasnika u sledećoj godini. Zahvaljujući njima, Izrael već ima razvijen turizam, pa je gotovo tri četvrtine od 3,45 miliona ljudi koliko je prošle godine posetilo tu zemlju, i to upravo hodočasnika.
Galilejsko more, Foto: Seetheholyland.com/Flickr
Na Stazi Jevanđelja turisti će moći da jašu na konjima ka Galilejskom moru u farmerkama i kaubojskim čizmama.

Takva organizacija, doduše, više podseća na vestern nego na jevanđeljsko hodočašće, naročito ako imamo u vidu da je Isus jahao na magarcu. Konji su se u njegovo vreme smatrali ratnim prevoznim sredstvom.

Planiranje puta trajalo je više od jedne decenije i koštalo oko 800 hiljada dolara.

Vlada je izdvojila dve trećine te sume, dok je ostatak stigao iz Jevrejskog nacionalnog fonda. Iako veliki broj hrišćana svake godine poseti Izrael, dobar deo njih dolazi preko agencija. Naime, veoma je teško samostalno se snaći na putu kroz Galileju, jer su svi putokazi i mape na hebrejskom.

To se promenilo kada su dva preduzetnika “ucrtala” stazu pod nazivom “Isusov put” 2008. sa nešto drugačijom rutom od Nazareta do Kapernauma.
Tabor, Foto: random exposure/Flickr
Međutim, nova “Staza Jevanđelja” je vladin projekat i prolazi pored planine Tabor, odnosno mesta Preobraženja Gospodnjeg, kada je Isus objavio učenicima da je Sin Božiji.

Danas se tu nalazi francuska crkva. Odatle se spušta ka severu i Kani Galilejskoj u kojoj je Isus, prema Jevanđelju pretvorio vodu u vino.

Posetioci će moći da vide i dva ugašena vulkana poznata kao Rogovi Hatina, na kojima je Saladinova muslimanska vojska porazila Krstaše 1187. Danas se na tom mestu nalazi džamija i ostaci napuštenog arapskog sela.

U blizini je grad Migdala, za koji se veruje da je bio dom Marije Magdalene.

Dalje ka severu, nalazi se Crkva čudesnog umnoženja riba i hlebova posvećena jednom od Novozavetnih čuda. Na posletku, putnici prolaze pored Planine blaženstva, pre nego što se upute ka Kapernaumu.

Svim posetiocima preporučuje se da se prevezu preko Galilejskog mora, gde je Isus hodao po vodi i gde je pronađen 2.000 godina star ribarski brod.
Nazaret, Foto: hoyasmeg/Flickr
Turisti mogu da odsedaju u krčmi Fauzi Azar ušuškanoj u Starom gradu Nazaretu ili luksuznom Scots hotelu u Tiberiji.

Na raspolaganju su i kolibice nadomak jevrejskih gradova i prenoćišta u arapskim selima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: