Sreda, 30.05.2012.

18:14

Mikonos: najlepše grčko ostrvo I

Mikonos je grčka Ibica. Divno ostrvo u Kiladi koje izgleda kao sa razglednice: male bele kuće sa cvećem i plavim prozorima i vratima, ručno oslikane ulice, vetrenjače, odžaci, mnoštvo crkvica i predivnih restorana i kafea.

Izvor: B92

Default images

Mnogi grčki džetseteri ovde ili poseduju kuću ili posećuju Mikonos svakog leta, a i noćni život je vrlo razvijen. Iako je ovo ostrvo poznato po žurkama i ludom provodu ono nije glasno kao Ios ili Kos, tako da uveče možete mirno da spavate.

Mikonos se smatra destinacijom na kojoj letuju uglavnom homoseksualci, međutim to nije skroz tačno. Homoseksualaca ima, ali isto tako ima i heterosksualaca, uglavnom onih slavnih i bogatih.

Ovo ostrvo je nekada bilo vrlo siromašno i ljudi su preživljavali pecajući i baveći se stočarstvom. Međutim turistička industrija je početkom pedesetih godina prošlog veka potpuno promenila situaciju na Mikonosu, a lokalci uglavnom imaju pomešana osećanja zbog toga: turizam je možda spasio ekonomiju ali oni osećaju i da im je uzeto previše.

Kućice

Foto: HBarrison/Flickr
Sa izuzetkom grada Mikonosa, duž celog ostrva preovlađuje tipičan stil kikladske kubističke arhitekture. Male, uglavnom jednospratne bele kućice, rasute su po celom ostrvu. Mikonos grad, sa druge strane, nudi potpuno drugačiji stil arhitekture koji je jedinstven u regionu. Bočne, uske ulice krase zgrade u srednjovekovnom stilu.

Do svake kuće se stiže strmim stepenicama, koje su paralelne sa putem, dok se prostor ispod njih koristi kao skladište. Iznad stepeništa nalaze se drveni, oslikani balkoni koji se često pružaju preko puta, i skoro dodiruju balkon sa druge strane ulice.

Ovde se takođe mogu videti i boje koje su razlikuju od karakteristične plavo – bele, koje dominiraju ostrvom. U gradu Mikonosu drvene strukture svake kuće ofarbane su u boje duge, koje pružaju divan kontrakst izbledelim, belim zidovima i plavom nebu, a efekat je apsolutno divan.
Foto: BlzEyed/Flickr
Osim glavnog grada Hore, samo je još nekoliko delova ostrva gusto naseljeno. Sela i zaseoci razbacani su po brdima, a u nekim mestima se odmarališta razvijaju prilično ubrzano, ali su ona skromna i šarmantna. Na ostrvu ima malo drveća, a dominira kameniti i stenovit pejzaž.

Istorija i mit

Obližnji Delos, Foto: isawny/Flickr
Prema mitologiji, na Mikonosu je Herkules ubio divove, a kamenje oko ostrva su navodno njihova tela. Danas postoji mit da je ostrvo dobilo ime po antičkom junaku koji se poredio sa Apolonom i po tome postao poznat. Za Mikonos, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj.

Tokom stare Grčke Mikonos je prvo bio naseljen Joncima, a zatim jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke. Posle toga Mikonosom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. godine posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju vekovima, do 16. veka, kada novi gospodar postaje Osmansko carstvo.

Stanovništvo Mikonosa nije bilo jače uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, ali je ostrvo odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, razvoj nove države nije sprečio iseljavanje mesnog stanovništva u 20. veku. Poslednjih decenija ovo je umanjeno razvojem turizma.

Šta videti

Prijateljski raspoloženi pelikani, Foto: Nervous Energy/Flickr
Šta videti: Mikonos grad zaista treba istražiti. Šetajte se okolo, idote do vetrenjača, hranite pelikane, popijte piće u luki i posetite crkvu Panagija Paraportijanija; i naravno idite u šoping. Postoji i nekoliko muzeja: arheološki, folklorni, pomorski, kulturni i jedan privatni sa starim sobama i nameštajem.

Većina muzeja smeštena je u ulici Enoplon Dynameon koja je jedna od najpopularnijih ulica tokom leta. Iza osnovne škole Mikonos nalazi se glavni trg „Laka“ – to je zelena oaza „belog“ grada Mikonosa sa drvećem eukaliptusa i palmi sa prodavnicama svih vrsta. Ako se odatče pešaka uputite prema zapadu stićićete do platoa na kojem se nalaze popularne vetrenjače – koje su jedne od najpoznatijih obeležja Mikonosa.
Panagija Prapotijanija, Foto:Bernard Gagnon/Flickr
Odmah ispod njih nalazi se oblast Alefkandra, ili 'mala Venecija’. Originalno ime Alefkandre potiče od njegove originalne upotrebe kao mesta na kojem se prao veš i upravo ovde su dolazile žene iz celog Mikonosa kako bi oprale odeću.

Ako nastavite da šetate kroz uličice Male Venecije prema severu, naićićete na crkvu Panagija Prapotijanija, još jedno poznato obeležje ostrva. To je u stvari kompleks 5 crkava sagrađenih na jednom mestu. One su među nafotografisanijim građevinama Mikonosa i predstavljaju divnu kombinaciju belog naspram plavog neba i mora.

Odatle ćete brzo stići do Kastra i zapadnog dela promenade. U ovom delu se nalazi mnoštvo zgrada sa crvenim glinenim krovovima. I upravo sa ove lokacije posetioci mogu uživati u panorami Mikonosa.
Crkva posveæena Bogorodici na Tinosu, Foto: alexik/Flickr
Vredi posetiti i malo selo Ano Mera koje je lepo i tiho; tamo ćete videti i manastir i mali crkveni muzej iz 15. veka.

Do Delosa se odvijaju svakodnevne ekskurzije; to je malo ostrvo koje je nekada bilo najsvetije ostrvo u antičkoj Grčkoj – smatra se da su ovde rođeni Apolon i Artemida. Na Delosu nećete imati priliku da prespavate, ali dnevni izlet ne smete propustiti jer je ostrvo prepuno arheoloških ostataka.

Možete posetiti još jedno obližnje ostrvo Tinos, koje je najsvetije mesto moderne Grčke. Bogorodičinu crkvu posećuje hiljade pravoslavaca svake godine.

Ako ste ljubitelj vodenih sportova, ovde vam neće biti dosadno, a imate mogućnost i da jašete konje. Svakog dana možete ići na druge ekskurzije do obližnjih plaža i ostrva, a najviše ćete uživati rano izjutra kada je Mikonos najmirniji. Šetnja ulicama Mikonosa u ranim jutarnjim časovima je nezaboravno iskustvo.

Idite na kafu u Malu Veneciju i slikajte se kod crkve Panagija Prapotijanija.

Plaže

Super Paradise, Foto: dags1974/Flickr
Na plažama je skoro uvek gužva i zato vredi istražiti male uvale koje se nalaze na južnoj strani ostrva. Platy Gialos i Elia su vrlo popularne plaže, a za njima ne zaostaju ni nudistička mesta za kupanje Paraga, Paradise a i Super Paradise – do njih možete stići brodićem koji kreće sa Platys Gialos plaže.
Ornos, Foto: jojof/Flickr
Mikonos je zaista bogat predivnim plažama. Ako volite da surfujete preporučujemo Kalafatis, a nečete se pokajati ni ako odete na plažu Ornos , Agios Giannis, Agrari – kada ih vidite biće vam potpuno jasno zašto je Mikonos jedno od najpopularnijih grčkih ostva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: