Društvo 0

23.05.2024.

13:10

Preti izlivanje čak 12 reka: Stiglo upozorenje

Rano jutros Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je hidrološko upozorenje o stanju reka na vodotokovima u Srbiji koje je posledica padavina tokom prethodnih dana.

Izvor: Blic.rs

Preti izlivanje čak 12 reka: Stiglo upozorenje
Shutterstock/Audreycmk

Podeli:

Prema ovom upozorenju RHMZ, na Zapadnoj i Južnoj Moravi s pritokama, kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi do 24. maja vodostaji će biti u umerenom i većem porastu s dostizanjem i prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

"Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja", upozorili su iz RHMZ.

Kakvo je stanje na rekama u Srbiji

RHMZ je takođe objavio i prognozu voda za velike reke u Srbiji za danas, pa sve do kraja vikenda, prema kojoj će na više vodotokova vodostaj porasti za čak pola metra.

"Vodostaj Dunava je u manjem porastu sa tendencijom manjeg i umerenog porasta naredna četiri dana. Na Tisi je vodostaj u stagnaciji sa tendencijom stagnacije naredna četiri dana. Vodostaj Save je u porastu sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna četiri dana", navode iz RHMZ.

Ističu da će vodostaj Velike Morave biti u porastu s tendencijom porasta naredna dva dana.

"Vodostaji na Dunavu i Tisi su u domenu srednje niskih, na Savi u domenu niskih i srednje niskih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine", saopštili su.

Na ovom linku pogledajte uputstva Sektora za vanredne situacije MUP-a kako se ponašati u slučaju poplava.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: