'Gostoljubivi Hrvati i uslužni kuhar'

Hvar mu je prekrasan, Split pun gužvi, a Dubrovnik favorit.

Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

06:50

Default images

Oduševljen prošlogodišnjim krstarenjem Dalmacijom na brodu Adriatic Queen sa samo 15 kabina u miješanom društvu u kojem je bilo i sedam Hrvata, kolumnist Mark Solomons u svojem članku na stranici Times Onlinea piše kako je Hrvatska divna zemlja s imenima koja mogu lako donijeti pobjedu u igri Scrabble.

Hvar, Mljet, Trstenik, nisu baš imena koja klize jezikom. Luda imena, ali divna mjesta – piše Solomons.

Hvar mu je prekrasan, Split pun gužvi, a Dubrovnik favorit. Fascinira ga što se u raspoloženju njegovih građana ne osjeća samosažaljenje iako je još nedavno bio u ratu.

Solomons hvali i gostoljubivost Hrvata, uslužnost brodskog kuhara koji je mijenjao menu po želji putnika, čak izlazio u susret vegetarijancima, brod s čije su palube njegova djeca mogla skakati ravno u more te fleksibilnost prema pušačima, jer Hrvati, kako kaže, nisu tako 'analni' prema pušačima kao u susjednim europskim zemljama.

Riba se priprema svježa, nedugo nakon što ju je uhvatio kapetan, a ručak se servira na palubi nakon jutarnjeg kupanja. Uvečer kada uplovi u neko mjesto čije je ime nemoguće izgovoriti najbolje je otići na obalu i razgledati starine, otići na koncert klasične glazbe na otvorenom, u nekom baru pogledati utakmicu Hajduka ili prošetati šetnjicom uz večernju temperaturu od 25 stupnjeva, piše kolumnist.

Hrvati se vole sunčati i kupati goli, upozorava Solomons sve one koji se „mogu lako uvrijediti ili uzbuditi“.

Cijene mu se ne čine pretjeranim, a ističe da je Croatia Airlines čak povoljniji, bolji i gostoljubiviji od Ryanaira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: