Bogat program za "Dane slobode 2021" u Beogradu

Manifestacija "Dani slobode 2021" biće održana u Beogradu od 20. oktobra do 1. novembra, a zamišljena je kao festival pozorišta, uličnog performansa, javnih koncerata, filmskih projekcija i izložbi na otvorenom, dok će deo programa biće održan neposredno pre i posle ta dva značajna istorijska datuma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

17:23

Bogat program za
Foto: Depositphotos/nokola@gmail.com

Naime, reč je o manifestaciji u organizaciji Grada Beograda kojom se slave dva datuma oslobođenja Beograda - 20. oktobar 1944. godine, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu i 1. novembar 1918. godine, Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Na konferenciji u Starom dvoru, na kojoj je najavljen program manifestacije, između ostalog je rečeno da će u svim beogradskim školama po jedan školski čas 20. oktobra i 1. novembra biti posvećen danima oslobođenja Beograda, kao i da će na sve značajnije spomenike iz dva svetska rata biti položeni venci i odata počast žrtvama.

Predsednik Odbora Dana slobode i zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da se do 2014. godine u Beogradu skoro nije slavio Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobar, a da se 1. novembar dugo decenija pre toga uopšte nije slavio, te da se retko uopšte i pominjao kao dan kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom ratu.

"To je sramota jer kulturu sećanja treba da negujemo i vodimo računa o tome da mlađe generacije znaju šta se dogodilo i upravo smo mi, kao sadašnja gradska vlast, predložili pre nekoliko godina da se organizuje manifestacija ''Dani slobode'' koja objedinjuje da dva dana", podsetio je Vesić. Istakao je da je posebno srećan i ponosan zbog toga što će se na početku prvog časa 20. oktobra i 1. novembra deci čitati proglas o onome što se dogodilo ta dva dana.

"Suština obeležavanja tih datuma nije samo sećanje na heroje već činjenica da deca treba da znaju šta se događalo, koliko je ljudi dalo živote za slobodu Beograda i da time više cene slobodu koju ljubomorno čuvamo i koju smo krvlju stekli", rekao je Vesić.

Gradonačelnik Zoran Radojičić istakao je da je ova manifestacija važna za Beograd jer je važno da se sećamo događaja iz naše istorije, ali i da skrećemo pažnju i mladima da se ti događaji ne smeju zaboraviti.

"Nema nijednog semena koje će samo da poraste ukoliko se ne neguje i ne ulaže pažnja u njega", rekao je Radojičić i naglasio da su tako da "Dani slobode" ove godine odlično pripremljeni.

Zahvalio je svima koji su učestvovali u pripremi "Dana slobode" i pozvao građane da u velikom broju prisustvuju događajima koji će biti održani u okviru te manifestacije, ali i ukazao da poštuju propisane mere za borbu protiv korona virusa.

Manifestacija će zvanično početi 20. oktobra, ali će deo programa biti održan već sutra na Trgu republike gde će biti otvorena izložba "Strip sa temom iz Drugog svetskog rata", koju će posetioci moći da pogledaju do 30. oktobra.

Osim toga, na Trgu republike sutra će biti prikazane i projekcije legendarnih ruskih i srpskih ratnih filmova - ruskog filma "T 34", srpskog filma "Povratak otpisanih" i dokumentarni serijal "Hitler i njegovi skromni drugovi", "Velika Azija protiv samoproglašenih arijevaca", "Maršal pobede" i "Nirnberg ne podleže reviziji".

Takođe, 19. oktobra na Trgu republike biće održan i koncert solista ansambla Aleksandrov.

Na konferenciji je, između ostalih, govorio i ataše za kulturu i prvi savetnik ambasade Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Konanihin koji je rekao da su "Dani slobode" jedan od zajedničkih rusko-srpskih festivala kulture.

"Što se tiče programa, bila nam je želja da, osim koncerata ansambla Aleksandrov i drugih izvođača, dodamo nešto novo, pa smo odlučili da ove godine u okviru manifestacije prikažemo nove ruske dokumentarce o Drugom svetskom ratu", rekao je Konanihih. U okviru manifestacije 20. oktobra na Groblju oslobodilaca Beograda biće položeno cveće.

Istog dana biće održan i memorijalni defile "Pobeda sloboda" od hotela "Moskva" na Terazijama do Palate "Albanija", kao i dva koncerta na Trgu Republike - koncert "Naše priredbe" – Leontina i prijatelji i Drugi vek opere u Beogradu kada će nastupiti hor, orkestar i solisti Beogradske opere, pod dirigentskom palicom Dejana Savića.

U okviru manifestacije će, između ostalog, od 22. do 29. oktobra na više lokacija u gradu biti održan program "Odužujemo se saveznicima i rodoljubima".

U muzičkom paviljonu u Zemunu 23. oktobra biće održan koncert orkestra policije (partizanske pesme za duvački orkestar), dok će taj koncert dan kasnije, 24. oktobra, posetioci moći da čuju i u muzičkom paviljonu na Kalemegdanu.

U Kombank dvorani 28. oktobra biće prikazan film "Gradonačelnik".

Posetioci manifestacije će 30. oktobra u Ruskom caru, Institutu Servantes i Biblioteci grada Beograda moći da vide dramske igre u trajanju od po 15 minuta pod nazivom "Ratnici govore: Tri jednočinke za narod", dok će 1. novembra na platou ispod Brankovog mosta, u Karađorđevoj ulici, biti održana pozorišna predstava "1918: Poslednja ratna godina".

Osim toga, 1. novembra će na Trgu republike biti otvorena izložba "Rukopisni časopisi iz Velikog rata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: