Crtani filmovi pogrešno prikazuju pse

Deca postaju sve ranjivija na napade pasa zato što ih crtani filmovi prikazuju kao ljude u šta ona sve više i više veruju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

14:13

Default images

Istraživanje objavljeno u žurnalu Children Australia, posmatralo je stotine dece tokom treninga o bezbednom ophođenju sa psima. Tokom vežbe, istraživači su primetili da su deca tretirala pse kao ljude umesto kao potencijalno opasne životinje.

„Izmišljeni likovi iz crtanih filmova postoje kako bi zabavili decu i ne pomažu im da nauče kako će psi odreagovati na njihovo prisustvo u različitim situacijama. Ono što crtani likovi ne pokazuju jeste da su psi teritorijalne životinje, oni su lovci i poseduju instinkte zbog kojih različito reaguju u različitim situacijama“, izjavila je Su Nikols, jedan od autora studije.

Istraživanje je takođe pokazalo da jedno od četiri deteta pogrešno veruje da psi vole da ih neko tapše po glavi, a jedno od šest počinje da beži od psa ukoliko se nađe u nezgodnoj situaciji.

Mnoga deca sasvim pogrešno projektuju svoje ljudske emocije na pse i tretiraju ih kao ljudske bebe.

Studija je pokazala da su deca pojedine pse opisala kao tužne i želela su da ih uteše fizičkim dodirom, umesto da ih ostave na miru.

„Vrlo je važno da deca shvate da iako je pas član njihove porodice, on je ipak i dalje životinja koja poseduje određene instinkte koji mogu biti opasni“, izjavila je Su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: