Zašto HRT nije objavio vest o smrti Cuneta Gojkovića?

Veći deo hrvatske javnosti ostao je uskraćen ili je sa zakašnjenjem saznao da je preminuo Predrag Cune Gojković, jedan od najpoznatijih pevača bivše Jugoslavije jer hrvatska televizija nije objavila vest o njegovoj smrti. Denis Derk napisao je o tome kolumnu koju prenosimo u celosti.

Izvor: vecernji.hr
Podeli
foto: screenshot
foto: screenshot

“Kada je u vreme svezagrebačke euforije oko Univerzijade u Vlaškoj ulici otkriven spomenik Augustu Šenoi, odličan rad Marije Ujević Galetović, Akademski hor Ivan Goran Kovačić koji se do skulpture jedva probio kroz okupljenu masu građana, otpevao je i pesmu ‘Ribara starog kći’ iliti ‘Lijepa Janja’. Naravno, reč je o popularnoj pesmi čiji kompozitor nije poznat, ali poznat je autor stihova, August Šenoa, jedan od najzagrebačkijih i najomiljenijih zagrebačkih pisaca.

Reč je o stihovima s kojima su se na sebi svojstven način pozabavili i grupa Azra i Bajaga, ali reč je i o pesmi koju je na repertoaru imao i srpski pevač narodnih i starogradskih pesama, ali i ruskih romansi te zabavne muzike Predrag Gojković Cune.

Taj pevač neverovatnog opsega svog baršunastog, jedinstvenog glasa i uzorne muzikalnosti, pevač nad pevačima umro je ovog petka u Beogradu u osamdeset i petoj godini života o čemu hrvatska javnost uglavnom nije obaveštena. A bio je jedan od najcjenjenijih pjevača bivše Jugoslavije, rado slušan u televizijskim i radio programima, povremeno čak i glumac s ulogom na primer i u poznatom filmu ‘Jagode u grlu’ Srđana Karanovića, ali i u serijama kakva je bila i ‘Pozorište u kući’.

Jednom je Predrag Gojković nastupio i na sceni beogradskog Narodnog pozorišta u Štrausovoj opereti ‘Šišmiš’. Jedan od njegovih najvećih hitova, svakako je bila nenadmašna interpretacija pesme ‘Kafu mi, draga ispeci’ koju je Cune čuo od Nade Mamule. Ploča na kojoj je snimio tu pesmu, prodana je u 100.000 primeraka, zbog nje su masovno kupovani gramofoni. Nakon tog diskografskog uspeha, Cune je prestao sa svojom zabavnom karijerom (tokom koje je nastupao i na opatijskom i zagrebačkom festivalu zabavne muzike), te se posvetio narodnoj muzici, pa i sevdalinkama i makedonskim narodnim pesmama (antologijska je njegova interpretacija pjesme ‘Kaži, kaži, libe Stano’ uz Esmu Redžepovu).

Popularni Cune je za zagrebački Jugoton snimio dva itekako zapažena albuma i to ‘Predrag Gojković Cune’ objavljen 1975., te ‘Ne mogu ti ništa osim cveća dati’ iz 1981., ali i desetak singl ploča, ukupno pedesetak pesama. Zbog tog diskografskog blaga, Croatia records je kao pravni naslednik Jugotona, pre godinu dana dodelio Predragu Gojkoviću priznanje za poseban doprinos diskografiji. I među novim generacijama, koje nisu niti rođene u vreme kada je Cune bio merilo pevačkog kvaliteta na prostoru od dvadesetak miliona stanovnika, ime Predraga Gojkovića, na sreću, nije nepoznanica.

Na žalost, trenutni civilizacijski nivo javne hrvatske televizije nije takva da bi hrvatsku javnost s pijetetom i merom izvestila o Gojkovićevom fizičkom odlasku, što i ne čudi, jer je reč o obnevideloj kući koja više bez problema ne može emitovati čak ni srednji Dnevnik. Pa kuda bi onda, jadna, sa Cunetom iz susedne države”, piše Denis u kolumni za “Večernji”.

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Festival u Pančevu: Murali mira i koncert portugalskog orkestra

Predstavljanje murala Milana Bulatovića i Sanje Momčilović, kao i koncert duvačkog orkestra umetničkog udruženja "Farra Fanfarra" iz Portugalije obeležiće 19. avgusta u centru Pančeva početak manifestacije "FreeDom Art Festival“. Tom prilikom posetioci će moći da se upoznaju i sa celokupnim programom festivala koji će trajati od 19. do 27. avgusta.

Aktuelno sreda 16.08. 16:10 Komentara: 0

Dirljivo oproštajno pismo Peti Smit Semu Šepardu

Sem Šepard i Peti Smit imali su jednogodišnju aferu 1970/1, dok je glumac još bio u braku sa O-Lan Džouns. Iako je ta vanbračna veza trajala kratko, ostali su bliski prijatelji sve do Semove smrti pre nekoliko dana. Peti je, tim povodom, napisala dirljivo oproštajno pismo u "Njujorkeru".

Aktuelno nedelja 13.08. 21:20 Komentara: 31

"Još uvek mi na ulici dobacuju 'mesi, mesi, neće ništa da ti škodi'"

Slavko Štimac ovih dana radi na relaciji Beograd-Zagreb-Brioni. Uporedo snima novu sezonu sprske serije "Ubice mog oca"“, treću sezonu hrvatske krimi-serije "Počivaj u miru“, dok se za sve to vreme sprema za premijeru predstave o velikom bokserskom šampionu Mate Parlovu "Doručak šampiona", 12. avgusta, u koprodukciji Šerbedžijinog pozorišta "Ulisis" i BITEF-a.

Aktuelno četvrtak 10.08. 16:50 Komentara: 27
strana 1 od 41 idi na stranu