Kultura

Četvrtak, 12.06.2014.

16:54

Avramović: Tvrđava teatar je postao Teatar u tvrđavi

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je danas da međunarodni festival Tvrđava teatar nije ukinut, već da će predstave na otvorenom ubuduće organizovati gradska uprava.

Izvor: Tanjug

Default images

"Grad je još pre dve godine rešio da ne ukida takvu vrstu manifestacije. Zato smo rešili da nastavimo tradiciju prikazivanja pozorišnih predstava na otvorenom", rekla je Avramović agenciji Beta.

Ona je dodala da će nova manifestacija Teatar u tvrđavi biti organizovana u istom terminu kao i Tvrđava teatar od 6. do 11. jula, sa drugačijom koncepcijom i pod okriljem Kulturnog centra Smedereva i gradske uprave, kao deo programa Kulturno leto.

"Organizatori Tvrđava teatra znali su pre dve godine da manifestacija mora da pređe u krilo grada", naglasila je Avramović. Avramović je rekla da je račun Udruženja građana Tvrđava teatar u blokadi, jer je raniji organizator festivala dve godine dužan izvođačima i žiriju sedam miliona dinara i da gradska uprava ne može da plaća tuđa zaduženja.

"Neću da se mešam, jer je to privatna manifestacija čiji je organizator udruženje građana. Mi možemo da finansiramo udruženja građana kada se jave na konkurs sa programom za kulturne sadržaje", rekla je Avramović.

Ona je dodala da Udruženje građana Tvrđava teatar ni kada bi se prijavilo na konkurs iz gradskog budžeta ne bi moglo sada da dobije novac, zbog blokade računa. Prema njenim rečima, ovogodišnji festival Teatar u tvrđavi biće posvećen 100. godišnjici Prvog svetskog rata, imaće nove nagrade, o najboljoj predstavi odlučivaće žiri, a najboljem mladom glumcu biće dodeljena statueta Mare Branković.

Ona je dodala da je "grad Smederevo spreman da primi još pet festivala, ako neko želi da iskoristi ambijent tvrđave i da i Udruženje građana Tvrđava teatar "može da nastavi sa svojom koncepcijom kad isplati dugove i kad im se odblokira račun". Festival Tvrđava teatar organizovan je u ambijentu tvrđave despota Đurđa Brankovića u Smederevu u proteklih pet godina, prikazujući predstave iz sveta, regiona i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: