Nekrofilija ili ne, nema ti spasa, Elvise

Sa razvojem tehnologije uspeli smo da ostvarimo neke od najplementijih ideja, ali i neke od onih blago bizarnih. Zato ni ne treba da nas čudi ako krajem godine vrhove top listi osvoji duet Suzan Bojl i Elvisa Prislija.

Kultura

Izvor: Izvor: M.S. / B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

18:56

Default images

"Odrasla sam slušajući Elvisa i pevajući uz njega. Nisam ni sanjala da će to biti moguće. Zar nije tehnologija briljantna", kazala je proteklog vikenda Suzan Bojl za "Sandej Pipl", dodajući da je pesmu posvetila svom ocu ali i Elvisu.

Reč je o obradi tradicionalne božićne pesme "Oh Come All Ye Faithful" koja će se naći na petom albumu Suzan Bojl. Kolekcija božićnih pesama pod nazivom "Home For Christmas" pojaviće se u prodaji 25. novembra.

Bojl je lično zatražila dozvolu od supruge legendarnog pevača, a kada ju je dobila, vest je odjeknula sa obe strane okeana. Ipak, između ostalih komentara, ovaj duet pokrenuo je i lavinu onih koji su problematizovali "muzičku nekrofiliju".

Da li smo zaista otišli predaleko u oživljavanju muzičkih legendi? Koliko zapravo smisla ima tehnološko "silovanje" njihovih (već ostvarenih) potencijala?

Razmišljate o tome kako bi Robi Vilijams zvučao u duetu sa Frenkom Sinatrom? Da li bi se Tupak Šakur snašao u muziciranju sa Eltonom Džonom? Šta bi bilo kada bi se Bitlsi okupili? Nema potrebe ni da razmišljate, poručuje rok kritičar Nil Mekormik u tekstu objavljenom u "Dejli Telegrafu". Jutjub u ruke i samo potražite ono što vas zanima, jer je tehnologija već spojila sve pomenute zvezde. Tako je i domaća publika, primera radi, nedavno bila u prilici da čuje glaslegendarne Edit Pjaf u Kombank areni. Naime, slavni Andrea Bočeli snimio je za svoj poslednji album pesmu "La Vie En Rose" koju je u originalu pevala francuska zvezda. Međutim, sama obrada nije bila dovoljna pa je pesma otpevana u duetu sa Pjaf, zahvaljujući savremenoj tehnologiji. Ista numera izvedena je na njegovom ovogodišnjem koncertu u Beogradu.

“To je bio san koji je do juče izgledao kao nemoguć, a odjednom se ostvario. Ideja je potekla od Dejvida Fostera sa kojim delim mnoge muzičke avanture. Još kada sam bio dečak obožavao sam glas male-velike francuske pevačice koja je preminula pre svega pola veka. Oživeti, makar kroz tehnologiju, njen legendarni glas, što je teško posebno jer je u pitanju glas Edit Pjaf koji je bez premca, bilo je pravo uživanje”, kazao je Bočeli u intervjuu za naš sajt koji u celosti možete pročitati OVDE.

Oživljavanje muzičkih legendi postalo je još popularnije sa razvojem 3D tehnologije i holograma koji su "vratili" preminule zvezde na scenu. Na jednoj od dodela Gremi nagrada Ališa Kiz je pevala sa Frenkom Sinatrom, a neverovatnu pomamu izazvalo je i prošlogodišnje "vaskrsnuće" Tupaka Šakura na Koačela festivalu. Reakcije publike su bile toliko pozitivne da su odmah usledile priče o Šakurovoj turneji na kojoj je navodno trebalo da krene sa još nekoliko (živih) kolega.

O prisustvu neobične nekrofilije u muzičkoj industriji govore i podaci časopisa "Forbs" koji se bave zaradom preminuli muzičara. Elvis je tako jop uvek u vrhu, zaradivši prošle godine više od 55 miliona dolara. Ipak, rekorder za 2012. bio je Majkl Džekson koji je samo nekoliko godina ranije bio na ivici bankrota. Uprkos tome, njegovi naslednici prošle godine su inkasirali 145 miliona dolara na račun Džeksonovog lika i dela. Ni filmska industrija nije ostala imuna na ovaj nekrofilični trend. Skoro je izvesno da ćemo Merilin Monro ponovo gledati na velikom platnu, a digitalizovani lik Odri Hepbern poslužio je kao odličan mamac u jednoj reklami. Ipak, čini se da za sada muzička industrija prednjači u oživljavanju davno izgubljenih legendi.

Šta vi mislite o ovom trendu? Da li podržavate vaskrsnuća božanstava pop kulture ili pak mislite da oni treba, na sebi svojstven način, da ostanu deo istorije?

Ukoliko nemate ništa protiv dueta kakav nam sprema Suzan Bojl sa Prislijem, otkrijte nam koje biste vi zvezde voleli da čujete u istoj pesmi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: