Malikov saradnik Arsenije Jovanović

Četiri kompozicije našeg poznatog reditelja u filmu “Drvo života”, nagrađenom u Kanu ,”Zlatnom palmom”.

Kultura

Izvor: Izvor: Politika, M.Š

Ponedeljak, 23.05.2011.

22:44

Default images

Na špici filma Terensa Malika “Drvo života”, koji je trijumfovao na 64. Kanskom festivalu, četiri puta može se pročitati ime Arsenija Jovanovića. Toliko je, naime, njegovih kompozicija u svom filmu koristio američki reditelj. Ovo, inače, nije bila njihova prva saradnja, a i nova je već na vidiku.

Malikov kolega Arsenije Jovanović, koji živi u dva grada (sada u dve države) – u Beogradu i u Rovinju, poznat je, pored ostalog, i po svojim veoma uspešnim radiofonskim ostvarenjima. Te njegove “igre sa zvukom”, koje godinama traju, nisu mu donosile samo vredne nagrade već i ovu lepu saradnju sa rediteljem na dobrom glasu, premda je reč o autoru sa karijerom od tek nekoliko filmskih naslova, iako je već duboko u sedmoj deceniji života.Ove umetnike prvi put vidimo zajedno na špici “Tanke crvene linije”, poznatog Malikovog filma u kome se čuje i “Kremansko proročanstvo”, značajno radiofonsko delo Arsenija Jovanovića. Ono je emitovano na američkom radiju i očigledno se dopalo Terensu Maliku, te ga koristi u pomenutom filmu, a posle je od našeg umetnika tražio i novu muziku, za film “Drvo života”. U tom velikom projektu žiri je video i ono najslavnije “drvo” kansko – ,”Zlatnu palmu”. Dodajmo da u pobedničkom filmu ima muzike razne, i čuvena Smetanina “Vltava” je tu, a pomenimo i kako je u jednom američkom prikazu filma apostrofirana zanimljiva upotreba muzike Arsenija Jovanovića.

Poznat i kao moreplovac, naš reditelj dočekao je veliku vest iz Kana u svojoj omiljenoj “luci” – Rovinju. Upitali smo ga i za buduću saradnju sa Terensom Malikom, koji obično ne govori mnogo o sebi i svojoj umetnosti. Svojim odgovorom i upitani je to potvrdio:

“Znam da je jedan Malikov film iza mene, a drugi ispred mene. Šta ćemo tačno raditi, ni meni nije poznato, ali prvi zadaci koji su mi namenjeni već su stigli. Oni često liče na male enigme, svojstvene dragom gospodinu Maliku.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: