Laureati nagrade za crtež Vladimira Veličkovića

Nagrade za crtež iz Fondacije akademika Vladimira Veličkovića ravnopravno su dobili mladi stvaraoci Vladimir Lalić, Predrag Damjanović i Nataša Kokić.

Tanjug
Podeli

Imena nagrađenih stvaraoca do 40 godina, koji su po oceni žirija bili najbolji od 120 koliko se prijavilo na konkurs, saopštio je u Galeriji "Haos" akademik Veličković na otvaranju izložbe prošlogodišnjih laureta.

Žiri Fondacije: akademik Dušan Otašević, dr Irina Subotić, Mrđan Bajić, Borka Božović i predsednik, akademik Veličković pohvalili su još četvoro mladih likovnih umetnika koji se bave crtežom: Anu Ssimić, vajarku iz Beograda, Aleksandra Brankovića, Kristinu Pirković i Vladimira Magdelinića.

Prema oceni Veličkovića, ove godine je kvalitet radova na konkursu malo opao što se njemu čini normalnim.

"I ovaj put je bilo 120 kandidata, onda računajmo koliko ljudi je za ovih pet godina posvetilo pažnju nagradi Fondacije, mislim da ne može uvek da se održi jedan isti nivo, to imamo i na festivalima drugih umetnosti kao što su muzički, fimski, književni ili pozorišni, to je normalno", kazao je Veličković.

On je dodao da je mislio da će broj kandidata za nagradu biti manji ali održava se konstantna cifra od 120 do 130, što ga veoma ohrabruje jer vidi da crtež u Srbiji ima lepu budućnost.

"Ono što smo tražili svih prethodnih godina je originalnost, rukopis, imaginacija, i tu možemo da tražimo itekako mnogo i zahtevamo mnogo što se kvaliteta tiče, ove godine smo izabrali kandidate koji će se 'nositi' sa prostorom galerije Haos iduće godine kada ćete imati prilike da proverite rad žirija", istakao je Veličković.

U Galeriji "Haos" otvorena je izložba crteža laureata za 2012. godinu Tijane Kojić, inspirisana atomskim skloništima tokom bombardovanja Beograda, Aleksandra Jestrovića Jamesdina, umetnika koji živi i radi u Berlinu koji je predstavio nove radove, autentične umetničke izjave koje na duhovit način postavljaju pitanja o savremenoj egzistenciji.

Treći laureat Vuk Chuk izložio je maštovite crteže jakih, deformisanih linija, crteže sopstvenih autentičnih svetova, zatvorenih sredina, koja imaju svoja pravila i tendencije.

Izložba laureata za 2012.godinu biće otvorena do 10. januara.

Prati B92 na Viberu

Likovno

Izložba Koste Bogdanovića u Galeriji 212

U Galeriji 212, u znak sećanja na vajara, istoričara umetnosti i teoretičara vizuelne kulture Kostu Bogdanovića (1930-2012), biće predstavljen deo radova iz njegovog bogatog opusa u izboru magistra istorije umetnosti Marka Bogdanovića.

Likovno subota 11.11. 15:55 Komentara: 0

Otvorena izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017"

Izložbu "Petar Lubarda 1907-1974-2017", deo zajedničkog projekta Kuće legata i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika, otvorila je večeras u gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić u Kući legata u Beogradu.

Likovno četvrtak 9.11. 20:02 Komentara: 0
strana 1 od 371 idi na stranu