Završeno snimanje filma "Mi, treća Jugoslavija"

U Beogradu je, u produkciji filmskog studija Gama M, završeno snimanje dugometražnog dokumentarnog filma "Mi, treća Jugoslavija", autorke Milice Paunović, koje je započeto 1. novembra 2014. u Zagrebu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

15:16

Default images

Foto: Nicolas Raymond / Flickr.com

Kako je saopštio producent, film je u fazi postprodukcije, i ukoliko se steknu svi uslovi, mogao bi biti spreman za prikazivanje početkom 2016. godine. Cilj filma, u kojem se pojavljuju sagovornici različitih socijalnih, intelektualnih i starosnih nivoa, ljudi iz domena kulture, javnog života i vojske, je da se napravi presek osećanja i argumenata u vezi sa ovom temom, koja je večito otvorena, da se definiše i od strane običnih ljudi.

"Kao građani države koja je, ne jednom bila građena i rušena, u zavisnosti od 'viših' potreba koje uglavnom nisu bile naše, i kroz istoriju poslednjih stotinak godina bila formirana pod imenom Jugoslavija, imamo uspomene jer je ta tvorevina bila deo nas, a imamo i potrebu da razdvojimo elemente koji su nas spajali i razdvajali, kao i da saberemo svo dobro i loše u jednu, pravu sliku, nezavisnu od uticaja drugih strana", rekla je autorka filma Paunović.

"Potreba za definisanjem u najboljem mogućem formatu, a van sugestija onih koji nas nikad nisu ni uključili u stvaranje naše sudbine, javlja se na ovom podneblju sve više, kako bi se postiglo trajno, stabilno, snazno državno, i naše lično rešenje", dodale je ona.

Odatle ideja da dokumentarnim filmom o mogućoj državi novog doba, nakon svih godina iskustva, 'pregledamo' osećanja i potrebe, kao i da izmerimo šta bi mogla biti najjača trajna opcija zajedničkog života na geopolitičkom tlu na kome se nalazimo, ali iz našeg ugla, koji obično nije vidljiv", navela je Paunović.

Film je predviđen za televizijsko prikazivanje i domaće i međunarodne festivale dokumentarnog filma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: