Kultura

Sreda, 26.10.2011.

16:59

Nagrada Crnjanski Zoranu Petroviću

Književniku Zoranu Petroviću dodeljena je nagrada „Miloš Crnjanski“ za 2009/2011. godinu, za roman „Kamen blizanac“, u izdanju Geopoetike, saopštila je danas Zadužbina Miloša Crnjanskog.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

O laureatu je odlučivao žiri u sastavu: prof. dr Milo Lompar (predsednik), prof. dr Radivoje Mikić i Dimitrije Tasić.

Zoran Petrović rođen je 1954. Godine u Kragujevcu, gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu. „Kamen blizanac“ je njegov roman prvenac, koji se već našao u užem izboru za značajna priznanja kao što su NIN – ova, Vitalova i nagrada Meša Selimović.

Objavio je knjige pesama: „Pan i ogledalo“ (1978), „Aleksandrijska kritična masa“ (1989), „Svakodnevna molitva“ (1995), „Apsolutna nula“ (1996), „Prisutni su odsutni“ (2002), „Stav u trostavu“ (2009), dve knjige pesama za decu „Pesme iz trbuha“ (1983) i „Priča o slovima“ (1978), autorsko izdanje svoje ljubavne poezije „Spasiti spasioca“ (1998), kao i knjigu pripovedaka „Raspadanje dekadnog sistema“ (2010). Objavio je i dve knjige iz publicistike: „Tajni dosije Josip Broz“ (Neobjavljeni arhiv Barskog kongresa) i knjigu razgovora sa Dankom Popovićem „Vreme laži“.

Radi kao urednik izdavačke delatnosti Spomen-muzeja „21. oktobar“ i kao urednik kulture u lokalnom nedeljniku „Svetlost“.

Nagrada „Miloš Crnjanski“ sastoji se od novčanog iznosa - 2.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, povelje i medalje - bronzani odlivak sa likom Miloša Crnjanskog, a dodeljuje se bijenalno za najbolju prvu knjigu iz oblasti u kojima se ogledao Crnjanski (poezija, roman, pripovetka, esej, drama, putopisi, memoari).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: