Kultura

Utorak, 28.08.2012.

09:28

"U Studenici otkrivaju otkriveno"

Nemanjina Studenica jeste bila utvrđeni manastir, i to je bilo poznato i starim putopiscima i današnjim posetiocima. Nemanja je izgradio manastir Studenicu na ostacima starijeg utvrđenja kružnog oblika, sa radijalno postavljenim trougaonim kulama i sa polukružnim kulama na istočnom i zapadnom ulazu u utvrđenje, kaže arhitekta Marija Jovin.

Izvor: Izvor: D. Matoviæ/Novosti

Default images

Tekst „Bedemi čuvali Studenicu“, objavljen 22. avgusta u „Večernjim novostima“, u kome arheolog dr Marko Popović, između ostalog, navodi da je Studenica zidana kao utvrđen manastir, podstakao je Jovinovu, rukovodioca konzervatorskim radovima u Studenici od 1965. do 1988. godine, da još jednom potvrdi da su najnovija arheološka otkrića bila poznata ranijim istraživačima i uglavnom objavljena.

- Nemanja je obnovio kružni bedem utvrđenja, ali nije obnovio trougaone kule - objašnjava arhitekta Jovin.

- Prilikom oslobađanja manastirskog bedema od nanosa zemlje, našla sam ostatke trougaonih kula prvobitnog utvrđenja, kao i polukružne kule istočnog ulaza. Pominje se otkriće crkava na istočnoj strani, konaka na severnoj i Nemanjinog utvrđenja. Konake na severnoj strani, koji su sada otkopani, otkrio je dr Slobodan Nenadović pedesetih godina prošlog veka, publikovao ih i ponovo zatrpao zbog nedostatka sredstava za konzervaciju.

Dve male crkve na istočnoj strani su otkrivene tokom radova sedemdesetih i osamdesetih godina, od čega jedna pripada Nemanjinoj fazi. Naša sagovornica podseća da se nešto slično dogodilo i pre nekoliko godina. Tada je kao veliko otkriće predstavljen pronalazak Nemanjinog vodovoda.

- Taj mermerni vodovod, koji je Nemanja izgradio, otkrila sam 1967. godine i utvrdila da je prešao preko ostatka jedne trougaone kule i da je uveden u manastir kroz već postojeći bedem. Komad vodovoda dužine jednog metra bio je izložen u Galeriji Akademije nauka i umetnosti, da bi ga današnji arheolozi ponovo otkrili.

Ona tvrdi da se arheološka istraživanja uvek pažljivo dokumentuju, pa nedostatak dokumentacije ne može da predstavlja problem.

- O istraživanjima u Studenici, koja su obavljana od 1965. do 1988. godine, urađena je sva dokumentacija, koja se nalazi u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Ipak, Marija Jovin je zbog radova u Studenici privremeno ostala bez posla u Republičkom zavodu. Kasnije je, međutim, vraćena na posao. O tom događaju ona kaže:

- Posle svih radova kojima sam rukovodila, Studenica je bila najuređeniji manastir u Srbiji i takva je postala deo svetske baštine. Nastavila sam sa istraživanjem šire urbanističke matrice infrastrukture srednjovekovne Studenice - srednjovekovni vodovod, putevi, kamenolomi i naselja graditelja. Pošto živimo u Srbiji, taj rad je morao biti zaustavljen. Optužba za prokišnjavanje pala je u vodu i vraćena sam na posao, ali ne i u Studenicu.

Neophodan arhitekta

- Iz vesti u „Novostima“ vidi se da jedan arheolog može sam da donosi zaključke, ne samo o arheologiji, već i o arhitekturi, ikonostasu, pa i o slikarstvu - ističe Jovinova. - Ali od Šlimana pa nadalje, poznato je da tim stručnjaka može donositi kompetentnije zaključke, pogotovo na istraživanju gde se prepliću razne vremenske faze i obnove građevina. Veoma je teško bez arhitekte imati pravi uvid u arhitektonske sklopove objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: