Kultura

Sreda, 11.03.2015.

11:45

Pesma "Blurred Lines" proglašena plagijatom

Odlukom porote, pesma Farela Vilijamsa i Robina Tika "Blurred Lines" proglašena je plagijatom i njima je naređeno da porodici Marvina Geja isplate 7,3 miliona dolara, budući da su plagirali njegov hit "Got to give it up".

Izvor: B92

Default images
YouTube Printscreen

Osam članova porote u utorak je donelo odluku nakon što su skoro nedelju dana slušali svedočenja o sličnosti između pesama "Blurred Lines", megahita iz 2013. godine i pesme Marvina Geja "Got to give it up" iz 1977. godine.

Marinova deca su podnela tužbu protiv Tika i Vilijamsa navodeći da njihova pesma krši autorska prava originalne pesme njihovog oca.

Pesma Blurred Lines je donela pevačima zaradu veću od pet miliona dolara (pojedinačno), a tekst je napisao Farel za nepuni sat, prenosi Indipendent.

Tokom suđenja, Gejeva porodica je angažovala muzikologa koji je analizirao obe numere i zaključio da među njima postoji osam sličnih elemenata.

Porodica je takođe tvrdila da su Tik i Vilijams prethodno razgovarali o želji da snime pesmu poput "Got to give it up", što su muzičari naravno negirali.

U presudi, porota je naložila pevačima da Marvinovim naslednicima isplate 7,4 miliona dolara, uključujući i profit od 3,4 miliona dolara.

Šta vi mislite, ima li sličnosti među ovim pesmama? .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: