Srpski autori u Motovunu

Na 14. međunarodnom filmskom festivalu u hrvatskom Motovunu, koji počinje 28. jula, srpska kinematografija biće zastupljena i u takmičarskom i u pratećem programu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.07.2012.

15:44

Default images

U glavnu konkurenciju za nagradu Propeler uvršten je film reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića "Smrt čoveka na Balkanu", koji je svetsku premijeru imao ovog leta na festivalu A kategorije u Karlovim Varima i osvojio nagradu "Nezavisna kamera".

Selektor Motovun Film Festivala (MFF) Jurica Pavičić odabrao je "niz svežih filmskih ostvarenja iz svetske kinematografije". Publika će do 1. avgusta moći da vidi 21 film, od kojih su mnogi već nagrađivano u svetu, a svi se po prvi put prikazuju u Hrvatskoj.



U konkurenciji su pretežno filmovi evropskih kinematogafija, a među njima nova ostvarenja Kena Louča "Anđeoski deo", Ursule Mejer "Sestra", Terensa Dejvisa "Duboko, plavo more", Leha Majevskog "Mlin i krst", Ulriha Zajdla "Raj: Ljubav", slovenački film "Hleba i igara" Klemena Dvornika, ali i američki "Tajni adut" Toda Solonda...

O dobitniku "Propelera" odlučivaće žiri čiji su članovi hrvatska likovna umetnica i glumica Jagoda Kaloper, direktor filmskog festivala Cape Vinelands iz Južne Afrike Leon Merve i irski producent Sajmon Peri.

vreme bliskosti - Prièa o prvom i zadnjem seksualnom iskustvu
Pored toga, MFF treću godinu zaredom dodeljuje nagradu "Bauer" (koja nosi ime velikana hrvatske i nekadašnje jugoslovenske kinematografije Branka Bauera) za najbolji film u regiji. U najužem izboru od tri filma ovoga puta je "Klip" Maje Miloš, uz hrvatski film "Ljudožder vegetarijanac" Branka Šmita i slovenački "Izlet" Nejca Gazvode.

Dobitnik će biti proglašen u Motuvunu. Novčani deo nagrade je 5.000 evra, a slovenačka kompanija Teleking daće postprodukcijske usluge u vrednosti od 10.000 evra.



Žiri za nagradu "Bauer" čine glumac i producent Svetozar Cvetković, kao i reditelji i glumci iz svih eks-ju sredina Pjer Žalica, Nikola Vukčević, Vladimir Blaževski, Karpo Godina, Marija Škaričić i Arta Dobroši.

U programu kratkometražnih filmova, među 17 ostvarenja prikazuje se i "Vreme bliskosti" mladog reditelja Miloša Miloševića iz Beograda.

Srpski film naći će se i u ciklusu Specijalne projekcije, u koje je uvršten "Misterij Makavejev" - televizijski portret slavnog reditelja Dušana Makavejeva, u u režiji Dragomira Zupanca.

U Motovunu će svoje nagrade dodeliti i međunarodni žiri kritike Fipresci, a člnovi su Vladan Petković (Srbija), Mima Simić (Hrvatska) i Dejan Trajkoski (Makedonija).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: