Francuskom filmu treba dati vijagru

Ti filmovi su zamorni, sa površnim ljubavnim dijalozima i nisu pravljeni za one koji slabije čuju, kazao je o francuskim filmovima gost ovogodišnjeg FEST-a francuski glumac Andre Vilims na konferenciji održanoj 2. marta u Sava centru.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.03.2012.

18:23

Default images

"Francuzi su toliko glupi da veruju da treba da glume kao Amerikanci i da govore polutiho kao oni. Zato su današnji francuski filmovi za budale i obično govore o tome kako se neki par ne slaže u krevetu, pa izgleda da francuskom filmu treba dati vijagru", nasmejao je Vilms novinare.

On je gost 40. FEST-a na kojem će biti prikzan film “Avr” (“Le Havre” - utočište, sklonište) reditelja Akija Kaurismakija. Glumac smatra da Kaurismaki poseduje dobru sposobnost da se šali na račun ljudi, jer kako kaže, u ovom teškom vremenu potrebno nam je mnogo humora.

Raspoloženi Vilms podelio je sa novinarima neobičnu priču o tome kako je dobio ulogu u Kaurismakijevom filmu.

"Zazvonio mi je telefon i glas mi je rekao da Kaurismaki hoće da se sastane sa mnom u dva sata posle ponoći u baru Vojne akademije. Otišao sam tamo i on je rekao – ‘Odlično, imaš veliki nos, pa možeš da pušiš ispod tuša kao i ja, imaš tužne oči - primljen si.’ Pitao sam ga za šta sam primljen, on je odgovorio – ‘Ne znam. Hajde da pričamo o drugim stvarima’, pa smo nastavili da razgovaramo o branju pečuraka", rekao je Vilms.

Priznao je da su se trudili da ne troše mnogo novca na film, jer prema njegovim rečima, u Francuskoj svakako više para donose kokice i sladoled, nego ulaznice za bioskop.



Vilms u Kaurismakijevom nagrađivanom ostvarenju igra Marsela Marksa, nekadašnjeg boema i pisca u krizi koji se preselio u lučki grad Avr. Kada se njegova žena razboli, on sreće dečaka imigranta iz Afrike kome je potrebna pomoć da se sakrije od policije.

"Film ne može mnogo toga da promeni, ali može da svedoči. To je bajka, optimizam srca protiv pesimizma mozga. U Drugom svetskom ratu 80 procenata Francuza je pristajalo da sarađuje s nacistima, ali bilo je nekoliko Marsela Marksa koji su pružali ruku jevrejskim dečacima. Ima takvih ljudi, nije to potpuna utopija", kazao je glumac.

On je dodao da mu je Kaurismaki rekao da je situacija dovoljno beznadežna pa da ne može da snima i takav film. Zato je reditelj želeo dva srećna kraja, i za Marselovu ženu i za afričkog dečaka.

"Pesnici, a Kaurismakija doživljavam kao pesnika, potrebni su u vreme krize, čak i kada su u manjini, da bi uputili krik", smatra glumac.

Na pitanje sa kojim bi od srpskih reditelja voleo da sarađuje, Vilms je odgovorio da se u Francuskoj retko prikazuju srpski filmovi, uprkos tradicionalnom prijeteljstvu dve zemlje. Uprokos tome što se ne slaže uvek sa svim potezima Emira Kusturice, Vilms je rekao da bi voleo da snima sa njim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: