Muzej kinoteke ostaje u Kosovskoj?

Muzej Jugoslovenske kinoteke obeležava 2. marta šezdeset godina rada u čuvenoj sali u Kosovskoj ulici. Prema rečima direktora Radoslava Zelenovića, muzej bi trebalo zauvek da ostane na istoj čuvenoj adresi.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2012.

17:32

Default images

"Kosovska 11 je značajno mesto na kulturnoj mapi Beograda i naše zemlje. To je i filmska škola, mesto na kojem smo svi mi profesionalci, a i mnogi drugi ljubitelji pokretnih slika prolazili svoju filmsku edukaciju", rekao je direktor Zelenović na konferenciji za novinare.

On je dodao da se Jugoslovenska kinoteka neće odreći te sale kada se jednoga dana useli u novu zgradu u Uzun Mirkovoj ulici, objašnjavajući da su emocije koje budi određeno mesto sastavni deo kulturne klime i tradicije.

"Pored toga, film kakav poznajemo odlazi u istoriju, prebacuje se na digitalni format. Kosovska 11 biće mesto na kojem će film nastaviti da se prikazuje izvorno, sa 35-milimetarske trake", rekao je on.

"Ako bude sreće, a i razumevanja, Kosovska 11 treba da ostane ovakva kao sada", istakao je Zelenović, podsetivši da je to mesto koje su posetili i gde su primili Zlatni pečat kinoteke mnogi reditelji svetskog glasa, od Tea Angelopulosa do Nikite Mihalkova.

Upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković najavio je program obeležavnja jubileja.  Tačno u podne biće emitovani stari dokumentarni filmovi o Beogradu. Slede nemi filmovi, uz živu klavirsku pratnju.

Kuriozitet će biti popularni srpski film "Ljubav i moda", ali na engleskom jeziku, sa kopije spremljene za zapadno tržište (15:30 h), a prava poslastica je nova kopija kultnog filma "Ko to tamo peva" (18 h).

U svečanom delu programa (20h) biće uručene zahvalnice Kinoteke za dugogodišnju saradnju.

Zahvalnice su dobile ambasade Turske, Španije, Češke, Brazila, Izraela, Indije, Kine, Japana, Indonezije, Meksika i strani kulturni centri - Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu, Kulturni centar Islamske republike Irana i Francuski institut.

Priznanje će primiti i pojedinci Momčilo Rajin, Mitar Popović, Mirjana Avramović, Jelena Pavlović, Olja Iva, Suzi Vasović-Boze, kao i predstavnici FEST-a, Festivala autorskog filma i Festivala podvodnog i studentskog filma.

Na kraju će biti prikazana "Poštanska kočija", film Džona Forda iz 1939. godine, kojim je Muzej kinoteke i otvoren pre šest decenija.

U okviru Jugoslovenske kinoteke Arhiv, koji čuva dela iz stotinak nacionalnih kinematografija, jeste srce sistema, a Muzej predstavlja naše lice, kazao je Zelenović, dodajući da su važni delovi ove institucije, osnovane 1949. godine, takođe Biblioteka i Direkcija kinoteke.

Muzej kinoteke otvoren je 2. marta 1952. godine u renoviranom bioskopu "Kosovo". Za šest decenija tu je prikazano, kako se procenjuje, oko šezdeset hiljada filmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: