Ponedeljak, 19.10.2009.

14:29

Predlog mera za sastanak u Butmiru

Predstavnici političkih stranka u BiH preuzeli su danas, dan uoči sastanka u Butmiru, dokumenta u kojima je predlog mera SAD i EU.

Izvor: Beta

Default images

Kako Federalna televizija saznaje, suština preuzetih dokumenata su ustavne promene, kojima bi, prema ranijim informacijama, trebalo da se poveća broj poslanika u Parlamentu BiH, da se bira predsednik države i dva potpredsednika, oduzmu neka ovlašćenja Predsedništva, a ojačaju ovlašćenja Veća ministara BiH.

Detalji dokumenata i stavovi stranaka biće poznati tokom dana, posle niza stranačkih, ali i susreta predstavnika SAD i Evropske unije sa političarima iz BiH.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i zamenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg doputovali su danas u Sarajevo.

Na prvom sastanku u Butmiru 9. oktobra Bilt, Ren i Štajnberg predstavili su liderima političkih partija principe neophodne za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlantskim integracijama, ali učesnicima sastanka nisu ponudili nikakav dokument.

Liderima političkih partija u BiH ostavljen je rok do 20. oktobra da razmotre predloge zvaničnika EU i SAD koji su na sastanku iskazali mišljenje da treba da se ustavno konstituiše vlada BiH, umanje nadležnosti Predsedništva BiH i da u Ustav budu uključene do sada prenesene nadležnosti sa entieta na BiH.

Posle ovog sastanka u BiH su ostali američki i evropski ekspertski timovi da bi u razgovorima sa liderima političkih partija pripremili predlog za nastavak pregovora.

Sa liderima političkih partija u BiH protekle nedelje razgovarali su zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džons i direktor Sekretarijata Saveta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju Zoltan Martinus.

Na prvom sastanku u Butmiru učestvovali su lideri SNSD Milorad Dodik, potpredsednik PDP Branislav Borenović, lider SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić i SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: