Subota, 10.06.2023.

11:40

ISIS preuzeo odgovornost za samoubilački napad

Teroristička Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad koji se nedavno dogodio na severoistoku Avganistana.

Izvor: Tanjug

ISIS preuzeo odgovornost za samoubilački napad
Ilustracija: Deposit photos/zabelin

U napadu je ubijeno najmanje 13 ljudi, a ranjeno još 30, preneo je AP.

U izjavi objavljenoj u petak, podružnica Islamske države, poznata kao ISIS u pokrajini Korasan, rekla je da je napadač ciljao komemorativni skup u blizini džamije Nabavi u gradu Faizabad u pokrajini Badahšan u četvrtak.

Teroristička grupa je objavila da je bilo više žrtava nego što je to saopštila talibanska vlada u Kabulu. Prema tvrdnjama Islamske države, ubijeno je najmanje 20 visokih talibanskih zvaničnika i ranjeno više od 50.

Komemoracija je bila u čast Nisara Ahmada Ahmadija, zamenika guvernera u Badahšanu, koji je ubijen u utorak u Faizabadu. Za taj napad, u kojem je ubijen i vozač zamenika guvernera, a ranjeno 10 ljudi, odgovornost je takođe preuzeo ISIS.

Bivši talibanski policijski zvaničnik je bio među ubijenima u eksploziji na komemorativnom skupu, rekao je portparol talibanske policije, Abdul Nafi Takor.

Islamska država je pojačala napade u Avganistanu otkako su talibani preuzeli zemlju u avgustu 2021. godine, nakon povlačenja američkih i NATO trupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: