Petak, 16.04.2021.

16:39

"Pljušte" ostavke u Aušvicu; Razlog: Politika?

Više članova savetodavnog veća muzeja Aušvic-Birkenau u Poljskoj podnelo je ostavke. nakon što je vlada

Izvor: Tanjug

FOTO: Profimedia

Razlog tome jeste imenovanje bivše poljske premijerke Beate Šidlo, visokopozicionirane članice desničarske vladajuće stranke u zemlji, za člana saveta od strane Vlade.

Ministar kulture Pjotr Glinski nedavno je imenovao Beatu Šidlo na četvorogodišnji mandat u Državnom muzejskom veću Aušvic-Birkenau, devetočlanom telu sačinjenom od Poljaka koji se sastaju jednom godišnje kako bi savetovali direktora muzeja. To je telo odvojeno od Međunarodnog saveta Aušvica, koji uključuje osobe koje su preživele holokaust i međunarodne stručnjake, navodi AP.

Prvi član savetodavnog veća koji je podneo ostavku bio je filozof Stanislav Krajevski, koji je rekao da je u utorak preduzeo taj korak u znak protesta zbog, kako je nazvao, "politizacije" grupe koju su do sada činili stručnjaci. Pratili su ga istoričari Marek Lasota, koji takođe pripada vladajućoj stranci i Kristina Oleksi, bivša zamenica direktora Muzeja Aušvica.

Sebastijan Rejak, vršilac dužnosti direktora kancelarije Američkog jevrejskog komiteta za Centralnu Evropu, rekao je da u potpunosti podržava odluku trojice članova da podnesu ostavke, dodajući: "Što manje politike u nastavi istorije i pamćenju prošlosti, to bolje".

Šidlo je aktuelni član Evropskog parlamenta stranke Zakon i pravda. Studirala je etnografiju i istoriju, a potiče sa područja Osvjenćima, poljskog grada u kome se nalazi mesto nekadašnjeg logora smrti Aušvic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: