Tramp: Venecuela će doživeti slom

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp upozorio je da će Venecuela "doživeti slom".

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

10:11

Tramp: Venecuela će doživeti slom
Getty images

Tramp je saveznicima iz Latinske Amerike, koji su se okupili na marginama Generalne skupštine UN rekao da se predsednik Venecuele Nikolas Maduro "suprotstavlja sopstvenom narodu" i da je kriv za "katastrofalnu vladavinu" koje može zahtevati dodatne kaznene mere, preneo je AFP.

"Narod Venecuelanski gladuje, njihova zemlja će doživeti slom", rekao je Tramp. "Njihove demokratske institucije su uništene", rekao je američki predsednik i dodao "naš cilj mora biti da im pomognemo i obnovimo demokratiju (u toj zemlji)".

Sastanku su prisustvovali predsednici Kolumbije Huan Manuel Santos, Brazila Mišel Temer, Paname Huan Karlos Varela i potpredsednica Argentine Gabrijela Miketi.

SAD su uvele nove oštre finansijske sankcije protiv Karakasa 25. avgusta, kada je Tramp potpisao izvršnu uredbu kojom zabranjuje trgovinu određenim obveznicama veneculeanskog javnog sektora kako bi izvršio pritisak na vladu predsednika Madura da obustavi svoju "tiraniju".

Trampovom uredbom zabranjena je trgovina novim obveznicama i akcijama koje je izdala venecuelanska vlada i njena državna naftna kompanija PDVSA, prenela je britanska agencija.

Kako je Bela kuća napomenula tada, ta uredba dozvoljava da američko Ministarstvo finansija izdaje licence za druge trgovinske i humanitarne transakcije, uključujući finansiranje trgovine, izvoza i uvoza nafte i transakcija isključivo sa ogrankom PDVSA u SAD, pod nazivom "Sitgo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: