Otkazana promocija knjige "Srebrenica - laž i podvala"

Promocija knjige Ljiljane Bulatović "Srebrenica - laž i podvala srpskom narodu" otkazana je posle reakcija udruženja srebreničkih žrtava.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.07.2017.

14:12

Otkazana promocija knjige
Foto: GettyImages

Otkazivanje promocije, koja je trebalo da bude održana u Srebrenici kao deo obeležavanja "Petrovdanskih dana" posvećenih stradanju Srba u Podrinju, potvrdio je načelnik Srebrenice Mladen Grujićić.

Pokrovitelj manifestacije "Petrovdanski dani" je opština Srebrenica, na čijem čelu je prvi put od završetka rata Srbin.

Najavu promocije knjige Bulatovićeve, samo nekoliko dana pre komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, osudila su udruženja srebreničkih žrtava zbog, kako je navedeno, negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković ocenio je da je neprimereno da se promocija knjige Bulatovićeve, u kojoj se veliča haški optuženik Ratko Mladić, održi u Srebrenici.

"Nije dobro da se ta promocija održi ovde u Srebrenici u danima kada se obeležava godišnjica genocida nad Bošnjacima, ali i stradanje srpskog naroda u sklopu Petrovdanskih dana. U ovom momentu nikome nije potrebno dizanje tenzija", kazao je Tabaković za sarajevske medije.

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula odžaće se komemoracija srebreničkim žrtvama stradalim tokom ofanzive srpskih snaga u julu 1995. godine na, u to vreme, zaštićenu zonu UN Srebrenicu.

Ove godine u Potočarima će biti sahranjeno 70 novoidentifikovanih srebreničkih žrtava.

Istog dana, 11. jula, u Banjaluci je najavljen skup podrške bivšem komandantu Vojske RS i haškom optuženiku Ratku Mladiću.

Skup podrške pod nazivom "Podrška generalu Ratku Mladiću - stop lažima o Srebrenici", koji organizuje udruženje "Srpski sabor zavetnici", prijavljen je Policijskoj upravi Banjaluka, koja ga je i odobrila.

Šetnja će biti održana od Trga Krajine do Narodnog pozorišta RS.

Jedan od organizatora ovog skupa Srđan Vukojević izjavio je za Evroblic da na skupu očekuju oko 300 ljudi i da će se taj dan obeležiti "oslobođenje Srebrenice u kojoj su horde Nasera Orića od 1992. do 1995. godine počinile stravične zločine nad srpskim narodom".

"Hoćemo da iznesemo istinu o Srebrenici i stradanju srpskih žrtava pre ulaska Vojske Republike Srpske i generala Mladića. Osim toga, ukazaćemo i na manipulaciju brojem žrtava u Srebrenici, na osnovu čega su se Majke Srebrenice enormno obogatile", istakao je Vukojević.

On smatra da je Srebrenica "politički projekat koji godinama služi kao instrument za stalni pritisak na Banjaluku, sa ciljem da se Srbima nametne kolektivna krivica, a Republka Srska proglasi za genocidnu tvorevinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: