Tramp: Mi volimo Izrael

Predsednik SAD Donald Tramp doputovao je danas iz Rijada u Izrael, drugu stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izabran.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2017.

08:40

Tramp: Mi volimo Izrael
Foto: Tanjug-AP

Predsednički avion "Er fors jedan" doleteo je direktno iz saudijske prestonice, što je prvi takav let u istoriji, navode izraelski mediji. Tramp će se danas u Jerusalimu sastati s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom i premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Crkvu Svetog groba i Zid plača, nedaleko od crkve u starom gradu u istočnom Jerusalimu i postaće prvi aktivni predsednik SAD koji je to učinio.

Tramp će se u utorak u Vitlejemu, na okupiranoj Zapadnoj obali, sastati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a potom posetiti Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu i u Muzeju Izraela održati govor, kako se očekuje, o mogućnosti za obnovu bliskostičnog mirovnog procesa.

Američki predsednik stigao je u Izrael pošto je u Rijadu u nedelju održao govor o ujedinjenju u borbi protiv terorizma. Tramp već dugo ističe da želi da doprinese konačnom mirovnom sporazumu Izraelaca i Palestinaca, ali je za sada nejasno kako to namerava da postigne.

On je danas po dolasku na međunarodni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva, gde su ga dočekali Rivlin i Netanjahu potvrdio "neraskidivu vezu između Izraela i SAD". U govoru na crvenom tepehu Tramp je apelovao na izraelske lidere da saradjuju s njim radi postizanja "bezbednosti i stabilnosti u regionu" za krajnji cilj - mir, ocenivši da za to postoji "retka mogućnost".

"Mi volimo Izrael, mi poštujemo Izrael, i mi vašem narodu šaljemo najtopliji pozdrav od vašeg prijatelja i saveznika - svih žitelja Sjedinjenih Američkih Država", rekao je on.

Netanjahu je, pozdravljajući američkog predsednika, njegovu posetu Izraelu nazvao "istinski istorijskom". "Nikada ranije prvo putovanje predsednika SAD u inostranstvo nije uključivalo Izrael. Hvala vam za taj snažan izraz vašeg prijateljstva prema Izraelu", rekao je Netanjahu.

Osvrćući se na bezbednost, Netanjahu je rekao da "Izrael pruža svoju ruku u miru svim susedima, uključujući Palestince", dodavši da svaki mirovni sporazum mora da znači kraj sukoba jednom zauvek.

Predsednik Izraela je u govoru takođe pomenuo neraskidivu vezu Izraela i SAD, ocenivši da je Trampova poseta simbol takve veze.

"Bliskom istoku su potrebne jake SAD. Izraelu su potrebne jake SAD. I ako mogu da kažem, jak Izrael je takođe potreban ;SAD", rekao je Rivlin na dočeku, dodavši da gradjani Izraela mnogo očekuju od ove posete.

Izraelski predsednik je rekao i da je Tramp "istinski prijatelj Izraela i jevrejskog naroda" i da je predsednik najvećeg i najvažnijeg izraelskog saveznika.

Posle dočeka na aerodromu, Tramp je helikopterom odleteo za Jerusalim, gde će se najpre sastati s Rivlinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: