Marković skuplja potpise za uvođenje monarhije

Predrag Marković, bivši predsednik Narodne skupštine Srbije, pokrenuo je Narodnu inicijativu za promenu Ustava Srbije u Ustav Kraljevine Srbije.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2016.

15:18

Marković skuplja potpise za uvođenje monarhije
screenshot

Prikupljanje potpisa organizovalo je Udruženje Kraljevina Srbija.

Kako je saopšteno, prikupljanje potpisa podrške ovoj Inicijativi počelo je 21. novembra, a trajaće do sutra, 27. novembra u "minut do ponoći".

Predrag Marković, predsednik Narodne inicijative i izjavio je da veruje u mlade ljude koji stoje iza ove Narodne inicijative i u svoj narod, te da će se "naći dovoljno pameti i razuma, da predsedničkih izbora 2017. godine i ne bude".

Marković kaže da se prvi put ide u promenu Ustava na ovaj način, a da taj predlog predviđa promene isključivo članova Ustava, ne preambule.

Kao ključni razlog za obnovu monarhije u Srbiji Marković navodi ekonomski razlog.

Kako je rekao, predsednički izbori iz budžeta koštaju kao i 32 godine održavanja celog dvorskog kompleksa, koji je inače kulturno dobro.

Smatra da predsednik Srbije ne može u punoj meri da obavlja svoju funkciju, jer mora da vodi računa o biračkom telu, o strankama, o onima koji su ga predložili, a da je monarhija daleko jeftinija i efikasnija.

Marković, čijim potpisom je pre deset godina stupio na snagu aktuelni ustav Srbije, navodi da za promenu Ustava, narodna inicijativa u roku od sedam dana mora da prikupi 150.000 potpisa.

Ukoliko u predviđenom roku Narodna inicijativa prikupi dovoljan broj podrške, ne dužem od 30 dana, predsednik parlamenta mora da zakaže sednicu na kojoj će se taj predlog razmotriti, navodi Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: