Utorak, 13.09.2016.

21:22

VIDEO - Bombarderi SAD iznad J. Koreje, plaše Pjongjang

Dva američka bombardera nadletela su Južnu Koreju četiri dana posle pete nuklearne probe Severne Koreje.

Izvor: B92, Tanjug

VIDEO - Bombarderi SAD iznad J. Koreje, plaše Pjongjang
Foto: Screenshot

Avioni B-1B su oko 10.00 po lokalnom vremenu ušli u južnokorejski vazdušni prostor iznad američke baze Osan 64 km južno od Seula.

Avione, koji su poleteli iz vazduhoplovne baze SAD na ostrvu Guam u Tihom okeanu, pratili su američki i južnokorejski lovci.

"Današnja demonstracija samo je primer vojnih mogućnosti čvrstog saveza" SAD i Južne Koreje, izjavio je komandant američkih snaga u Južnoj Koreji, general Vinsent Bruks.

On je rekao da severnokorejska proba predstavlja "neprihvatljivu pretnju".

Američki ministar odbrane Eš Karter osudio je u petak petu i najveću nuklearnu probu Severne Koreje i pozvao Kinu da izvrši pritisak na Pjongjang da ukloni nuklearno naoružanje.

On smatra da Kina, jedini diplomatski saveznik Severne Koreje, ima i deli veliku odgovornost za ovakav razvoj događaja, te ima odgovornost i da to preokrene.

Karter je, takođe, potvrdio "nepokolebljivu obavezu" SAD u odbrani Južne Koreje i ocenio da je nuklearna proba, koju je izveo Pjongjang, "direktan izazov celokupnoj međunarodnoj zajednici".

Severna Koreja je 9. septembra izvela svoje najsnažnije testiranje nuklearnog oružja, koje je izazvalo eksploziju snažniju od one bombe bačene na Hirošimu, a ta bojeva glava može i da se montira na balističke rakete.

Kina je tada saopštila da se odlučno protivi ovom testiranju i pozvala Pjongjang da zaustavi preduzimanje bilo kakvih daljih akcija kako ne bi dodatno pogoršali situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: