Nova vest
Košarka 120

20.5.2024.

11:00

Šta to ima Zvezda što nedostaje Partizanu

Košarkaši Crvene zvezde su reklo bi se lakše od očekivanog stigli do sedmog trofeja u ABA ligi.

Srđan Novaković
ABA/Dragana Stjepanović

Oni su sa 3:0 u finalnoj seriji savladali Partizan, i tako se prvi put posle dužeg vremena borba za trofej u regionalnom takmičenju završila posle samo tri utakmice, od kada je naravno na snazi plej-of sistem takmičenja.

Crveno-beli su se tako izjednačili sa crno-belima po broju trofeja u reginalnom takmičenju.

Očigledno je bilo da košarkaši Partizana nisu bili u dobrom momentumu i da su svoju šansu za titulu u ABA ligi propustili u prvom meču, kada su bili najbliži pobedi.

Tokom cele finalne serije glavne vedete crno-belih nisu bili na svom nivou. Kapiten Partizana Kevin Panter je za tri utakmice ubacio ukupno 25 poena, dok se ništa bolje nisu proslavili ni Zek Ledej, kao ni Džejms Naneli, koji zbog incidenta sa Stefanom Lazarevićem nije bio u protokolu za treći meč.

Još jedna poražavajući podatak po košarkaše Partizana je taj da su oni posle dve uvodne pobede u sezoni, doživeli šest poraza zaredom.

Ovo je i prvi put da je Željko Obradović izgubio finalnu seriju rezultatom 3:0 posle 1999. godine.

Očigledno je da su crno-beli pali u formi posle završetka sezone u Evroligi, gde je Partizan završio na 11. mestu, čime nije uspeo da se plasira ni u plej-in.

Sa druge strane košarkaši Crvene zvezde su svoju lošu sezonu u Evroligi, nadomestili drugim trofejom u sezoni.

Crveno-beli su posle osvajanja trofeja u Kupu Radivoja Koraća, sada posle godinu dana pauze ponovo se okitili titulom u ABA ligi, što je sedma za ekipu sa malog Kalemegdana.

Još jednom se videlo koliko je značajan za ovu ekipu Miloš Teodosić, koji je pravi vođa ovog tima i čovek sa neverovatnim iskustvom koje je mnogo značilo celom timu.

Ali kao jedan od junaka i igrač koji je najviše napredovao ove sezone je sigurno MVP ABA lige Jago Dos Santos.

Brazilac je u Zvezdu dovedev kao treća opcija na poziciji plejmejkera, a posle odlaska Šabaza Nejpira je doživeo pravu afirmaciju, što je iskoristio da bude prava pokretačka snaga crveno-belih.

Veliki doprinos u ovoj tituli su imali i ostali igrači.

Mirnoća Dejana Davidovca u prvom meču je kako se ispostavilo, bila najbitnija na putu do trofeja. Ni centarska linija Crvene zvezde nije podbacila, Džoel Bolomboj i Luka Mitrović su bili na svom nivou.

I ne možemo, a da se ne spomene trener Janis Sferopulos koji je napravio veliki uspeh i to sa ekipom koju nije on birao, ali je uspeo da ispuni glavni cilj pre početka sezone, a to je da osvoji titulu u ABA ligi.

A sad da se malo dotaknemo i treće utakmice.

Ponovo je ove sezone Beogradska arena bila ispunjena do poslednjeg mesta. Navijači Partizana nisu izgubili veru u svoj tim posle dva poraza u hali Aleksandar Nikolić.

U najvećoj dvorani na Balkanu se u nedelju veče okupilo 19.670 navijača crno-belih, ali ni oni nisu mogli da pomognu timu Željka Obradovića.

Za razliku od utakmica u "Pioniru", Partizan je bio taj koji je utakmicu krenuo nervoznije i gde nije od starta meča mogao da dođe do napadačkog ritma.

Crno-beli su pokušavali da u uvodnim minutima insistiraju na unutrašnjoj igri, tako što će napadati Jaga Dos Santosa na niskom postu.

To nije baš polazilo za rukom, pa je Crvena zvezda koja je u ovaj meč ušla koncentrisanije brzo došla do prednosti, koju je održavala do kraja meča.

Dosta se Partizan na ovom meču mučio i sa procentima šuta za tri. Nikako crno-beli nisu mogli da uđu u neku seriju pogodaka iz daljine i time još više raspale publiku u Areni.

Zvezda je te prazne minute Partizana, znala da koristi i jednom dobrom igrom sa brzim protokom lopte kako je vreme odmicalo, tako unosili sve veću nervozu rivalu.

Opet Partizan nije imao rešenje za unutrašnju igru Crvene zvezde, to su gosti znalački koristili i tako su iznudili dosta faulova crno-belih, koji su za posledicu imali slobodna bacanja.

Gosti su posle prvog poluvremena izveli čak 17 slobodnih bacanja, od kojih su bili precizni 13 puta.

Nije Željko Obradović mogao da u toku prvog dela igre pronađe pravu petorku, pa su u većem delu drugog perioda na terenu se našli Aleksa Avramović, Danilo Anđušić, Džejlin Smit, Alen Smailagić i Bruno Kaboklo. Petorka koja pitanje da li je ikada u ovoj sezoni igrala zajedno.

Tako je na kraju prvog dela igre Crvena zvezda na svom kontu imala prednost od 42:38.

Bolje je Partizan krenuo u drugo poluvreme, u kojem je posle nekoliko napada i posle trojke Alekse Avramovića prvi put došao do prednosti. Brzo su se trgli gosti, kojima to nije smetalo da nastave sa svojom igrom, pa su uzvratili serijom 10:0.

Nisu izabranici Željka Obradovića imali pravi odgovor na ovu seriju gostiju, pa je trener crno-belih u poslednjem periodu morao da u igru uvede i neke igrače koji nisu odigrali nijedan minut u prethodne dve utakmice, što je bio slučaj sa Urošem Trifunovićem.

Nije se Partizan predavao do samog kraja meča, crno-beli su većinu poslednjeg perioda bili na terenu bez Kevina Pantera i Zeka Ledeja, a kako je vreme odmicalo, tako su imali i sve više problema sa faulovima.

Na svaki trzaj crno-belih i pokušaj da se vrate u meč Crvena zvezda imala pravi odgovor, nekad preko Teodosića, nekad je to bio Lazić, a nekad i Bolomboj.

Crveno-beli su tako do kraja ostali u rezultatskom plusu i tako su titulu u ABA ligi osvojili pred skoro 20 hiljada navijača Partizana.

Sofascore

Podeli:

Komentari 120

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu