Rusija zove NATO, ima spreman "pozitivan program"

Rusija je zvanično pozvala NATO na razgovore u septembru, kako bi se smanjila napetost između dva bloka, saopšteno je iz Kremlja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2016.

14:29

Rusija zove NATO, ima spreman
Foto: Getty Images

"Spremni smo na konstruktivan dijalog, uprkos razlikama u pristupu i rezonima i konsekvencama odluka sa samita NATO u Varšavi", poručeno je.

Zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov je rekao da je pripremljen "pozitivni program" za dalji razvoj odnosa, kojim bi se ublažile tenzije između Moskve i vojnog bloka koji predvode Sjedinjene Američke Države.

"Vojni eksperti NATO su pozvani u Moskvu u septembru na konsultacije o vojnim i političkim okolnostima u Evropi", navodi se iz ruskog ministarstva.

Predstavnici Alijanse su informisani i o ponudi Moskve da se revidiraju postojeći vojni programi u formatu saveta koji će činiti predstavnici Rusije i NATO-a.

Odnosi dve sile se zaoštravaju iz meseca u mesec, toliko da mnogi situaciju nazivaju novim hladnim ratom, a u Varšavi su čelnici NATO izjavili i da je Rusija "izvor nestabilnosti".

Tako će jedna od vodećih tema svakako biti situacija na Baltiku, koja je posebno uticala na zaoštravanje odnosa. NATO je u baltičkim zemljama rasporedio raketni štit, a u Varšavi je potvrđeno da će biti raspoređene i posebne međunarodne trupe duž granica s Rusijom.

Druga strana odgovara manevrima na moru i iznad njega, ali i gomilanjem jedinica i vojnim vežbama na granici.

"Ruski eksperti su detaljno analizirali sve odluke donete u Varšavi", rekao je Antonov.

Tačka sporenja su i letovi iznad Baltika.

"Rusija trenutno razmatra izvođenje vojnih letova iznad Baltika isključivo uz upotrebu identifikacionih predajnika, ali samo ako NATO pristane da učini isto. Mi smo spremni na kooperaciju, kako bi se izbegli incidenti na vodi i u vazduhu. Saradnja bi bila zasnovana na bilateralnim sporazumima i konsultacijama sa ministrima Letonije, Litvanije, Estonije, Poljske, Švedske i Finske, koji bi se odnosili na zajedničke zabrinutosti na vojne aktivnosti u pograničnim oblastima", rekao je Antonov.

Stručnjacima Alijanse je upućen poziv i da pošalju posmatrače na veliku rusku vojnu vežbu Kavkaz 2016, koja je zakazana za septembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: