Inicijativa mladih: Podrška za Kancelariju, ali...

Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravlja osnivanje Regionalne kancelarije za mlade uz napomenu da će mnogo morati da se radi kako bi dobila pravi smisao.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2016.

11:46

Inicijativa mladih: Podrška za Kancelariju, ali...
Foto: Thinkstock

"Važno je da se formirala. To je početak, ali biće neophodno mnogo rada kako bi imala smisla, jer puka razmena mladih ne znači ništa, ako se ne shvati smisao i suština važnosti postojanja Kancelarije i razmene mladih", rekla je za agenciju Beta Jovana Prusina iz YIHR.

Ona je podsetila da se YIHR za ideju razmene mladih zalaže od 2003. godine, a od 2010. lobira da se ta ideja realizuje kod predstavnika vlasti.

Prema njenim rečima, paralelno sa potpisivanjem, u Beogradu, Podgorici i Prištini organizovane su tri konferencije, čiji je cilj bio uključivanje mladih sa ovih prostora u sam taj čin, budući da će Regionalna kancelarija najviše njima koristiti.

U Parizu je u okviru samita lidera Zapadnog Balkana, potpisan sporazum kojim je ustanovljena Regionalna kancelarija za mlade, a koja bi mogla da bude glavni stub stabilnosti i mira u regionu.

Sporazum su potpisali predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Makedonije Emil Dimitrijev, predsedavajući Savetu ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, premijer Kosova Isa Mustafa i predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

Kancelarija će zvanično početi sa radom 1. januara 2017. godine, a sedište će joij biti u Tirani, ali za nju će najviše sredstava obezbediti Srbija.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je juče da će Regionalna kancelarija za mlade doprineti pomirenju u regionu, jer je zamišljena kao platforma za saradnju i razmenu znanja i iskustva mladih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: