Subota, 21.05.2016.

16:50

Doktor Moskvu zamenio selom u podnožju Jastrepca / VIDEO

Kada neko pređe 2500 kilometra, napusti lagodan život, prijatelje koje je sticao tri decenije, prvo na šta bi većina pomislila da je ljubav bila glavni razlog.

Izvor: B92

Doktor Moskvu zamenio selom u podnožju Jastrepca / VIDEO

Ljubav je zapravo došla nakon odluke. Svetla, sjaj i glamur velike Moskve dr Gorohov je zamenio brdovitim predelima i skoro napuštenom selu u podnožju Jastrepca.

Na ovaj put doktor Ivan Gorohov Aleksandrovič, krenuo je sa verom i jednim koferom, u koji je spakovao sve uspomene. Kao kardiolog internista želeo je da znanje koje je sticao na Ruskom univerzitetu, primeni kod nas i na taj način pomogne našim ljudima. Na najbolji način je spojio medicinu i poljoprivredu.
"Mnogo sam bio umoran od državnog posla, jer obično je mnogo gužva, ne možeš da posvetiš dovoljno pažnje pacijentima i tako. Imao sam i tamo ideju da otvorim nešto privatno ali na žalost to je mnogo teže, skuplje, jednom rečju nemoguće", kaže Ivan Gorohov Aleksandrovič.

Njegova nova kuća nalazi se u gotovo napuštenom selu u podnožju Jastrepca. Od pre dva meseca se u potpunosti preselio u Rlicu. Svakodnevno putuje do posla dvadesetak kilometra, do Velikog Šiljegovca gde ima ordinaciju.
Pomoćna kuća je do pre meseca dana bila u funkciji, a onda se srušila od starosti. Zidovi stari preko 200 godina, nisu dočekali renoviranje.

Veliku podrški ima od komšinice Jelice.

"Baka Jelka je odličan učitelj, odličan komšija i uvek me ujutru sačeka vruće mleko, sir. Posle idemo kad imamo vremena u baštu. A Boga mi hoćemo i da popijemo", navodi Ivan.

"Naređujem ja. Mora da me sluša. Brzo je savladao poljoprivredne poslove", kaže komšinica.
Tradicija je doktoru Gorohovu svetinja. I upravo zbog nje je prihvatio krsnu slavu porodice od koje je kupio kući i imanje.

U bašti sadi isključivo naše stare sorte paradajza, paprike, krompira. Otkrio je novu ljubav, zbog koje je, kako nam je rekao, spreman da napusti medicinu.

Više o ovoj, a i drugim aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede, pogledajte u emisiji Dobra zemlja, koja je na programu u nedelju od 08 h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: