Društvo 0

21.05.2024.

9:17

Gradski park jezero Bubanj dobija nove sadržaje

Park jezero Bubanj dobiće u narednom periodu nove sadržaje, a sa ciljem doprinosa razvoju turizma grada Kragujevca kroz proširenje funkcija i kapaciteta jezera.

Izvor: InfoKG

Gradski park jezero Bubanj dobija nove sadržaje
BBbirdZ/Shutterstock.com

Podeli:

Projekat "Turistički kulturno sportsko-rekreativni centar na jezeru Bubanj" predviđa izgradnju letnje scene - amfiteatra i sportskih terena sa pešačkim stazama.

Na osnovu raspisanog javnog poziva Ministarstva turizma i omladine za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2023. godini, GTO "Kragujevac" podnela je projekat "Turistički kulturno sportsko-rekreativni centar na jezeru Bubanj".  

Opšti cilj projekta je doprinos razvoju turizma grada Kragujevca kroz proširenje funkcija i kapaciteta jezera Bubanj.

Realizacija projekta je planirana u tri faze. Prva faza obuhvata izgradnju bine (letnje scene) sa tribinama kapaciteta 450 mesta, postavljenim u obliku amfiteatra, sa pripadajućom vertikalnom komunikacijom (stepeništem) i obodno nivelisanim padinama u vidu slobodnih zelenih površina. U drugoj fazi projekta planirana je izgradnja sportskih terena sa pešačkim stazama, a u trećoj fazi nastavak izgradnje tribina sa pristupnim stepeništem i žardinjerama, a čime se zaokružuje celina sportsko-rekreativnog centra.

Ministarstvo turizma i omladine je za prvu fazu projekta odobrilo 35 miliona diinara, a Grad Kragujevac 10 miliona dinara.

Natkrivena letnja scena sa tribinama predviđena je za održavanje različitih manifestacija iz oblasti kulture - koncerata, predstava, radionica, predavanja... Planirano je da bina ima dvostruku orijentisanost, te može imati funkciju i u sportskim manifestacijama, dok se i parterna površina sportskih terena može staviti u funkciju bine, kod manifestacja sa većim brojem publike.

U realizaciji projekta biće implementirane sve mere zaštite životne sredine, imajući u vidu značaj Parka jezero Bubanj kao zelene gradske oaze.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: