Vučić na KiM, posetio Leposavić, manastir Banjska

Premijer Aleksandar Vučić boravi na Kosovu gde je do sada posetio Leposavić, manastir Banjska i Kosovsku Mitrovicu.

Izvor: B92

Nedelja, 03.04.2016.

08:15

Vučić na KiM, posetio Leposavić, manastir Banjska
Foto: Tanjug

Posetu je otpočeo u senci teškog napada koji se dogodio rano jutros, kada je na halu u Zubinom potoku, u kojoj popodne treba da se obrati građanima, bačena eksplozivna naprava i pucano iz automatskog oružja.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji boravi na Kosovu, ocenio je, u izjavi za Tanjug, da je reč o terorističkom činu i da je, prema prvim policijskim saznanjima, napad izvela grupa zasad nepoznatih lica.

Premijer je, uprkos tome, tačno po planu stigao u Leposavić, a na ulazu u Trepču dočekali su ga direktor Trepče Jovan Dimkić, rukovodstvo Trepče, ministri Aleksandar Vulin, Vanja Udovičić, Zlatibor Lončar, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić, kao i srpski predstavnici u kosovskoj vladi.

Nakon obraćanja rudarima i obilaska pogona flotacije, Vučić će razgovarati sa rukovodstvom Trepče.
Foto: Tanjug
Nakon Leposavića Vučić je posetio pre podne manastir Banjska, kod Zvečana, gde je razgovarao sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Danilom.

Vučić je zahvalio raško-prizrenskoj eparhiji, sveštenstvu manastira Banjska i opštini Zvečan što su počeli da preuređuju jednu od najlepših pravoslavnih crkava, koju je kralj Stefan Milutin odredio kao svoje grobno mesto.

Zahvaljujući im na izuzetnom radu, Vučić je istakao da je srećan što še rade i drugi projekti, poput Rajske banje, gde će posle Hočanskog vina biti proizvodnje i banjskog piva.

“To je povratak tradiciji, vladika Teodosije i iguman Danilo su me naucicli da to potiče iz srednjeg veka, kada su se u našim manastirima proizvodili medovača i pivo. Gledaćemo da ekonomski to bude što isplativije i privuče ljude sa razlicitih strana”, rekao je Vučić.

"Verujem kada se uradi i pod i ikonostas da će to možda biti, zajedno sa Studenicom, Sopoćanima i Mileševom, jedna od naših najleopših crkava", rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će u tu banju i manastir dolaziti i Albanci i svi koji žele da imaju i dobru uslugu i da se doro osećaju.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je istakao da je premijer Srbije dočekan kao domaćin, a ne kao gost, jer su on lično, ali i Vlada Srbije, podržali obnovu manastitra Banjska.

"To se vidi na unutrašnjim radovima crkve. Posle 70 godina najviše je urađeno i mi smo posvećeni upravo obnovi naših svetnjima", rekao je Teodisije.

On je naglasio da obnova ne bi bila moguća da se zasnivala samo na eparhiji i žiteljima tog kraja, bez velike i jasne podrške Vlade Srbije i premijera.

"Hvala vam svima koji nas hrabrite da sačuvamo naše kulturno i duhovno nasleđe na ovim prostorima", rekao je Teodosije.

Vučić je obavestio vladiku Teodosija i o razgovorima o budućnosti Trepče, ali i o odluci da se na teritoriji opštine Zvečan pomogne izgradnja fabrike baterija i akumulatora koja bi zaposlila 210-220 ljudi.

“To je najbrže što bi moglo da se uradi, ali da ne nestanu pare, kao neki što su ranije radili”, rekao je Vučić.

Gledaćemo da pomognemo koliko je moguće sve što je privredna snaga na severu Kosova, rekao je Vučić i dodao da je ponosan što su Vlada Srbije i pojedinci pomogli obnovi manastira Banjska.
Foto: Tanjug
Manastir Banjska je zadužbina kralja Stefana Milutina, izgrađen od 1312. do 1316. kao mauzolej i grobna crkva tog vladara.

Izgrađen je u raškom stilu, po uzoru na Studenicu, a porušen je 1389. tokom turske okupacije, zbog čega nisu sačuvane njegoe pozlaćene reske i brojne relikvije.

Obnova manastira počela je 15. avgusta 2004, dok su radovi na konacima počeli proleća 2015. i koje finansira Kancelarija za KiM.

Selo Banjska poznato je po lekovitim vodama gde je do 1999. funkcionisalo banjski kompleks za lečenje steriliteta.

Kako bi sprečilo iseljavanje sprkosg stanovništa Kancelarija za KiM je pokrenula obnovu banjskog kompleksa pod novim nazivom “Rajska banja”.

Sporazum o izgradnji Rajske banje potpisan je 24. decembra 2015, kada su direktor Kancelarije Marko Djurić, vladika raško-prizrenski Teodisije i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan položili kamen temeljac.

Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja letnje sezone 2016.
Foto: Tanjug
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas u Kosovskoj Mitrovici Odeljenje onkologije, koje je finansirala Vlada Republike Srbije, a čija je vrednost iznosila preko 12 miliona dinara.

Vučić je na Odeljenju hirurgije prisustvovao puštanju u rad skenera, u vrednosti od 45,7 miliona dinara, koji je, takodje, donacija Vlade Srbije, odnosno Ministarstva zdravlja.

Vučić je obišao Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici koji je danas prerastao u Kliničko bolnički centar.

On je u razgovoru sa poručio je danas iz Kosovske Mitrovice da se Srbija nikada neće odreći Srba na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da “naša situacija nije nimalo laka ni jednostavna, ali da onoliko koliko budemo snažni u Evropi i svetu, onoliko koliko budemo ekonomski snažni, utoliko ćemo moći jasnije, čvršće, istrajnije i snažnije da štitimo interese našeg naroda na KiM”.
Foto: Tanjug
Okupljenim radnicima i gradjanima ispred KBC u Kosovskoj Mitrovici Vučić je poručio da da treba da znaju da ih se nikada neće odreći i da se sa njima Srbija ponosi a ne stidi.

“Vi ste na braniku otadžbine, vi ste ti sa kojima ćemo uvek da budemo i sve što drzava Srbija može da uradi, da pomogne, a da ni na koji način ne uvredi nikog drugog, da ne uradi ništa protiv nekoga drugoga, mi ćemo to da radimo i radićemo, verujte mi, efikasnije i bolje nego svi drugi što su radili i te rerzultate ćete da vidite na svakom mestu”, poručio je premijer.

Premijer Vučić je podvukao da je Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici jedna od najvažnijih institucija našeg naroda ne samo na severu KiM, već na celom Kosovu i Metohiji.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: