Bomba na halu u koju je trebalo da dođe Vučić

Na halu u Zubinom Potoku u kojoj je predviđeno da gostuje Vučić bačena je bomba, javlja RTS. Nema povređenih.

Izvor: B92

Nedelja, 03.04.2016.

07:00

Bomba na halu u koju je trebalo da dođe Vučić
Foto: Tanjug

Na halu u Zubinom potoku u kojoj je planirano da se predsednik Vlade Aleksandar Vučić danas u 15 sati obrati građanim Kosova i Metohije, oko tri sata iza ponoći bačena je bomba i pucano iz automatskog naouružanja.

U hali je u vreme napada bilo deset radnika koji su montirali binu. Nije bilo povređenih i svi radnicu su sada bezbedni.

Policija je izašla na lice mesta i uviđaj je u toku.

Poseta Vučića Kosovu nije otkazana.
Foto: Tanjug
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da prvi policijski nalazi govore o tome da je napad koji se rano jutros dogodio na halu u Zubinom potoku, organizovan i da je reč o terorističkom aktu.

On je preneo izveštaču Tanjuga da je jutros oko tri sata bombom i rafalom iz automatskog naoružanja napadnuta dvorana u kojoj danas građanima Kosova i Metohije treba da se obrati premijer.

„Prvi policijski nalazi govore o tome da je reč o organizovanom napadu u kome je učestvovalo više osoba. Jedan oniži čovek, visine oko metar i sedamdeset, bacio je eksplozivnu napravu, a on ili njegovi saučesnici otvorili su vatru iz automatskog naoružanja", rekao je Đurić.

Đurić je ocenio da je reč o opasnom terorističkom aktu koji može imati dalekosežne posledice, te poručio da su i dalje u toku pripreme za posetu šefa srpske vlade.

On je rekao da je u stalnom kontaktu sa premijerom koji je o napadu obavešten desetak minuta nakon događaja.

Đurić: Teroristički napad

Foto: Tanjug
Regionalna komanda kosovske policije sa komandantom Nenadom Đurićem aktivirala je takozvani „gvozdeni prsten" i podigla mere bezbednosti na najviši nivo.

U trenutku bombaškog napada na dvoranu u Zubinom Potoku desetak osoba radilo je na postavljanju bine, tako da je za dlaku izbegnuta tragedija.

„Nema sumnje da je reč o izuzetno opasnom činu, terorističkom aktu i da ko god da je to uradio, a u ovom trenutku ne možemo znati da li je uradio neko sa ove ili one strane, to može imati veoma ozbiljne i dalekosežne posledice", upozorio je Đurić.

„Pripreme za današnje dešavanje se nastavljaju i za sada sve što je prevdiđeno da se desi ide po planu. Konačna odluka biće doneta u saradnji sa štabom specijalnih policijskih snaga, koji je u stalnom zasedanju ovim povodom", naglasio je Đurić.

„Nažalost ovde od 1989.godine nema pune kontrole naše policije i bezbednosnih snaga. Ovo je područje na kojem valdaju ne samo različiti ekstremni politički, nego i kriminalni klanovi različitih struktura i strana. Sada je vrlo važno da što pre imamo važne informacije o tome ko stoji iza napada", poručio je on.

Đurić je podsetio da je pre nekoliko dana već bilo hapšenja osoba koje su sa velikim količinama eksploziva uhvaćene čije hapšenje se dovodi u vezu sa određenim pokušajima napada na život predsednika vlade Srbije.

Opština Zubin Potok je najzapadnija od tri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije. Površina joj je 335 km² i obuhvata 64 sela. Reka Ibar protiče sredinom opštine od zapada ka istoku, i na njoj se nalazi i veštačko jezero Gazivode.

Ova opština je formirana 1987. godine izdvajanjem naselja iz tadašnje opštine Titova Mitrovic.

Većinu stanovništva u opštini čine Srbi, poznati kao Kolašinci. Srba, prema podacima iz 2006. godine, ima ih oko 14.000 (93% od ukupne opštinske populaciji) dok drugi etnos čine Albanci koji žive samo u selu Čabri i ima ih oko 800, odnosno 5 do 6 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: