Del Ponteova: Pod hitno pustite Florens Artman

Nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte potpisala je peticiju za oslobađanje bivše portparolke suda Florans Artman.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2016.

13:15

Del Ponteova: Pod hitno pustite Florens Artman
Foto: GettyImages

Ona se četvrti dan nalazi u pritvorskoj jedinici suda, nakon hapšenja 24. marta.

"Ona pod hitno mora biti puštena", napisala je Del Ponteova u komentaru na peticiji.

Artmanova je uhapšena ispred Haškog suda dok je s članovima porodica žrtava čekala presudu lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Ponteova je ranije izjavila da je hapšenje Artmanove sramota i da očekuje da će ona biti oslobođena.

Regionalna N1 TV javila je da je Del Ponteova, osim ove, potpisala i peticiju koju su pokrenuli francuski intelektualni krugovi.

Advokat Artmanove izjavio je juče da je ona i dalje u pritvoru u istoj pritivorskoj jedinici u kojoj se nalaze i optuženi za ratne zločine i da će u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu ostati "do daljeg".

Artmanova je, prema njegovim rečima, u pritvoru u uslovima pojačanog nadzora zbog rizika od samoubistva, što znači da je njena ćelija osvetljena 24 sata dnevno i svakih 15 minuta je kontrolišu stražari.

Za TV N1 je potvrđeno da je Artmanova preko svog advokata od Haškog suda tražila blaži tretman, ali joj nije odobren.

Na Fejsbuk stranici "Release Florence Hartmann" napisano je da će Vojislav Šešelj svoju presudu dočekati na slobodi, dok bi istovremeno Artmanova mogla biti iza rešetaka.

"Šokirani vešću o hapšenju Artmanove, izražavamo snažno negodovanje i protest protiv ove sramotne odluke sigurnosnih službi Tribunala u Hagu. Zahtevamo hitno oslobađanje gospođe Artman i pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže našem protestu", stoji u pozivu za potpisivanje peticije za oslobađanje bivše portparoke Trbunala u Hagu.

Artmanova je osuđena zbog nepoštovanja suda, jer je u svojoj knjizi iznela određene informacije koje nije smela. Njoj je izrečena i zabrana pristupa sudu. Uhapšena je ispred zgrade tog suda kada je u Hag došla da bi pratila izricanje presude Karadžiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: