"Da li Kosovo želi da primeni Briselski sporazum?"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže Kosovo ne želi da primenjuje obaveze iz Briselskog sporazuma i ocenio da to destabilizuje stanje u regionu.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

14:53

Default images
Foto: Beta

Dačić je, kako prenosi Ministarstvo spojnih poslova, rekao u Berlinu gde učestvuje na godišnoj konferenciji ministara inostranih poslova jugoistočne Evrope, da ne postoji mogućnost suspenzije Briselskog sporazuma koji su Beograd i Priština, uz posredovanje EU postigli u aprilu 2013. godine.

Dačić je dodao da je danas u Berlinu morao da se suprotstavi kosovskom i albanskom ministru spoljnih poslova Hašimu Tačiju i Ditmiru Bušatiju koji su optuživali Srbiju za agresivnu kampanju protiv članstva Kosova u Unesko.

"Reagovao sam zbog toga što smatram da bi Kosovo prvo trebalo da odluči da li uopšte želi da primenjuje Briselski sporazum i dogovore koje smo tamo postigli, jer suspenzija Briselskog sporazuma ne postoji kao mogućnost. To je jedno izvrdavanje obaveza koje smo dogovorili u prisustvu međunarodne zajednice i to je upravo ono što destabilizuje stanje u regionu", rekao je šef diplomatije Srbije.

Prema njegovim rečima, sa druge strane Srbija je jasno odgovorila da nije vodila nikakvu agresivnu kampanju protiv Kosova.

"Srbija je samo ukazivala na protivpravnu situaciju, a to da Kosovo bez dogovora sa Srbijom želi da postane član raznih međunarodnih organizacija, a samim tim i da uđe u sistem Ujedinjenih nacija, iako Kosovo nije priznato od Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

Dodao je i da je Srbija ukazivala na to da odnos Kosova prema kulturnoj i verskoj baštini posle niza uništenih crkava i manastira svakako ne može biti dobra preporuka za članstvo Kosova u međunarodnoj organizaciji koja treba da čuva kulturnu svetsku baštinu.

Generalna skupština Unesko nije početkom novembra podržala članstvo Kosova u toj organizaciji UN.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila je od Ustavnog suda Kosova da oceni ustavnost sporazuma o formiranju zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom što je Beograd ocenio kao opstrukciju dogovora postignutog 25. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: