Prosvetari ponovo idu u štrajk

Četiri sindikata prosvetnih radnika najavila su za 28. oktobar jednočasovni štrajk upozorenja, ukoliko Ministarstvo prosvete do tada ne ispuni njihove zahteve.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2015.

16:25

Default images
Foto: Beta

Oni traže da se utvrdi datum i visina isplate jednokratne pomoći, ali i da bude donet Zakon o platama zaposlenih u javnim službama koji će urediti pravednu raspodelu zarada.

Školska godina pregurala je mesec dana pre prvog štrajka.

Naredne srede, članovi četiri sindikata prosvetnih radnika neće održati prvi čas u obe smene kao podsećanje Ministarstva na data obećanja.

"Kada smo prošle godine u aprilu mesecu izlazili iz štrajka očigledno je Vladi bilo važno samo da se štrajk prekine, pa je potpisala nešto što do ovog momenta nije ispunila. Ovo možemo gledati kao drugi čin onoga što se dešavalo pet meseci prošle godine", kaže Jasna Janković iz Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Posle višemesečnog štrajka, prosvetnim radnicima obećana je isplata jednokratne pomoći.

Vreme ističe a još se ne zna kolika će novčana pomoć biti i kada će biti u novčanicima nastavnika.

"Pre odluke o štrajku upozorenja mi smo slali najmanje dva puta dopise premijeru i nadležnim ministrima, finansija i prosvete, kako bi smo rešili ovo pitanje, da ne dođe do ovog štrajka. Mi dan danas još očekujemo da rešimo bar ovo pitanje pre štrajka upozorenja", ističe Srđan Slović iz Granskog sindikat obrazovanja Nezavisnost.

Pet meseci prošlogodišnjeg štrajka ostavilo je učenike bez mogućnosti nadoknade propuštenog.

"Kao profesor koji radi duže od 20 godina u srpskom obrazovanju ja sam očajna zbog onoga što je odnos države prema obrazovanju i prosvetnim radnicima, a samim tim i prema đacima. Mi sada ne govorimo o tome da li ćemo držati jedan čas nego da li će naši đaci nešto naučiti i šta će sa tim znanjem kada konačno jednog dana završe školu", dodaje Janković.

Poruke vrha države da su prosveta i zdravstvo prioriteti za povećanje plata u javnom sektoru, ne zadovoljavaju nastavnike u Srbiji čija su primanja u proseku niža 20 odsto u odnosu na sve ostale koji plate primaju od države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: