Zvanično: MH17 oboren sa zemlje, ali ko je kriv?

Holandski Odbor za bezbednost je saopštio da je avion na letu MH17 uništila raketa iz sistema BUK ispaljena sa zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

14:02

Default images
foto: Beta/AP

Šef Odbora Tjibe Justra je rekao da su time odbačene spekulacije da je avion sa 298 putnika i članova posade pao pošto je bio pogođen projektilom iz vojnog aviona.

“Mišljenje Odbora je da je bilo dovoljno razloga da se zatvori vazdušni prostor iznad istočne Ukrajine u to vreme. Ukrajinske vlasti to nisu učinile“, naveo je Justra.

On je dodao i da je konačno jasno da je bojeva glava tipa 9M34M ispaljena iz raketnog sistema BUK bila razlog pada putničkog aviona kompanije Malezija erlajns, čiji delovi su bili rasuti na površini od 15 kvadratnih kilometara.

“Ukrajinski vazdušni prostor je bio delimično zatvoren za letove na niskim visinama. Međutim, MH17 je leteo iznad tih visina kada je oboren. Istovremeno, u tom delu su se našla još tri aviona“, dodao je Justra.

Iako se očekivalo, on nije dao konačno rešenje misterije o tome ko je kriv za obaranje aviona, već je samo naveo da države koje su uključene u civilni konflikt moraju da urade više kako bi zaštitile civilnu avijaciju.

Proizvođač raketnog sistema BUK, za koji se sumnja da je uzrok pada aviona na letu MH17, objavio je rezultate svoje istrage o tragediji, okrivljujući Ukrajinu.

Kompanija Almaz – Antej je rekonstruisala trenutak kada je raketa pogodila malezijski avion na letu MH17, koji je pao u istočnoj Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: