"Naduvana priča o ruskim vojnicima u Ukrajini"

Portal Sputnik piše da je informacija o prisustvu ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini "naduvana" i ističe da zapadni mediji nisu proverili istinitost izvora.

Izvor: B92, Sputnjik

Petak, 28.08.2015.

12:40

Default images
Foto: Beta/AP/Ilustracija

Povod za dizanje buke postao je podatak objavljen na malo poznatom ruskom sajtu "Poslovni život" na koji se bez provere istinitosti izvora pozvao ugledni list "Forbs", piše Sputnik.

Članak u "Forbsu" potpisao je autor Roderik Gregori, koji je, zahvaljujući ukrajinskom listu „Novi region“, otkrio da je na ruskom sajtu "Poslovni život“ bila objavljena skandalozna vest.

U njoj je, bez pozivanja na neki izvor, napisano da je, navodno, prema izveštaju Vlade Rusije predviđena kompenzacija za porodice poginulih ruskih vojnika u Donbasu, kao i za vojnike koji su bili navodno ranjeni na istoku Ukrajine.

Na sajtu su bili navedeni podaci da je navodno poginulo 2.000 ljudi, a da je 3.200 vojnika ranjeno. Vest je ubrzo bila povučena sa sajta. Po mišljenju Pola Roderika Gregorija, to je uradila "ruska cenzura“.

Pol Roderik Gregori, bez obzira na sumnjivi izvor, napisao je da se u vesti navode: "Zvanični podaci o broju ruskih vojnika, onih ubijenih i onih koji su postali invalidi u istočnoj Ukrajini“.

Članak u "Forbsu" je postao izvor za veliki broj drugih medija. Mnogi od njih smatraju da su podaci bili "slučajno" objavljeni, a u vestima proizašlim iz članka u "Forbsu" navode se i slični materijali pojedinih ukrajinskih medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: