Istraga MKS o zločinima u Palestini

Tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda Fatou Bensouda saopštila je da je otvorila preliminarnu istragu mogućih ratnih zločina na palestinskim teritorijama.

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

20:22

Default images
Ilustracija (Foto: Beta/AP, arhiva)

Ona je navela da će voditi preliminarno ispitivanje "potpuno nezavisno i nepristrasno", javlja Asošiejted pres.

Saopštenje je usledilo nakon što je palestinski predsednik Mahmud Abas, krajem prošle godine potpisao Rimski statut, na osnovu koga je taj sud, sa sedištem u Hagu, osnovan.

Palestinska uprava je takođe priznala nadležnost suda od vremena pred početak letošnjeg sedmonedeljnog rata u Pojasu Gaze.

To je prvi formalan korak koji otvara vrata istrazi MKS-a mogućih zločina Izraela, koji nije član suda, ali i Palestinaca.

Preliminarno ispitivanje nije istraga, ali će se na osnovu toga proceniti da li je ona potrebna.

Bensouda je početak ispitivanja označila procedurom koja sledi nakon priznanja suda od Palestinaca.

Ne zna se koliko će preliminarno ispitivanje trajati. Tužiteljka je rekla da nema ograničenja, kako stoji u osnivačkom dokumentu MKS-a.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u odgovoru na saopštenje istakao da "na nesreću taj potez okreće sud da bude deo problema, a ne rešenja".

"Nečasno je da samo nekoliko dana nakon što su teroristi ubili Jevreje u Parizu, glavni tužilac MKS-a otvara istragu protiv jevrejske držve i samo zato što ona brani svoje građene od Hamasa, terorističke organizacije, koja je u partnerstvu sa Palestinskom upravom i ratnim zločincima, koji su ispalili hiljade raketa na izraelske građane", rekao je Netanijahu.

Rekavši da je saopštenje suda izraz hipokrizije i podrške teroru, šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman je sudsku odluku označio kao "skandaloznu", dodavši da su motivi antiizraelski i politički i pokušaj da se "nanese šteta pravu Izraela da se brani protiv terora".

On je najavio da će Izrael povesti međunarodnu akciju kako bi se sud raspustio.

Rekao je takođe da činjenica da sud nije našao za shodno da interveniše u Siriji, uprkos činjenici da je više od 200.000 ljudi ubijeno u građanskom ratu u toj zemlji, već vidi potrebu da "ispita najmoralnije u svetu" dokazuje čime je odluka motivisana.

Liberaman je istakao da je nemoguće uporediti izraelsku armiju koja "čini sve da izbegne povređivanje nevinih s terorističkim organizacijama, koje pucaju iz područja naseljenim civilima na područja naseljena drugim civilima".

"Nećemo to prihvatiti i preporučiću da ne sarađujemo", rekao je izaelski ministar.

PU je pre dve nedelje zvanično predala molbu da se uključi u dvadesetak međunarodnih sporazuma, uključujući Rimski statut.

Abas se odlučio na takav korak nakon što je odbačena rezolucija o palestinskoj državnosti u Savetu bezbednosti UN.

U odgovoru na palestinski zahtev, Netanijahu je rekao da Izrael očekuje da ga sud odbaci, jer Palestina nije država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: