Jačati funkciju šefa diplomatije EU

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski založio se za jačanje funkcije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost - za šta je on kandidat.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

14:24

Default images

On je ocenio da je tu potreban diplomata, a ne nekakav portparol Evropskog saveta.

"Visoki predstavnik za spoljnu politiku ne bi trebalo da bude samo portparol Evropskog saveta već diplomata. Takvu funkciju je obavljala Ketrin Ešton. Preuzimala je teške zadatke. Provela je i 18 dana u jednom hotelu da dođe do konačnog sporazuma oko nuklearnog programa Irana", kazao je Šikorski poljskoj televiziji TVN24.

Poljska je predložila Šikorskog kao svog zvaničnog kandidata za tu funkciju, iako prema ocenama analitičara njegove šanse nisu velike zbog toga što na to mesto pretenduje frakcija socijalista u Evropskom parlamentu, dok Šikorski predstavlja centar i desnicu, a i novi šef Evropske komisije Žan-Klod Junker želi da vidi u komisiji više žena.

Italija i Bugarska predložile su na funkciju naslednika Ketrin Ešton upravo žene.

Između ostalog, novog šefa evropske diplomatije čeka i nastavak posredovanja u pregovorima Beograda i Prištine za napredovanje u normalizaciji odnosa, a lak mandat neće imati ni zbog tenzija EU u odnosima sa Rusijom.

Upravo popustljiv stav prema Rusiji postkomunističke članice EU navele su kao obrazloženje zašto je za njih neprihvatljiva kandidatura Italijanke Federike Mogerini.

Šikorski je sinoć u programu TVN24 upozorio Rusiju da bi bilo kakav ulazak ruskih trupa koje su sada na granici sa Ukrajinom u tu zemlju i kao navodno mirovna misija u proruskim oblastima izazvao veliku eskalaciju sukoba.

"Ulazak regularnih trupa na teren Ukrajine, premda bi verovatno bio predstavljen kao mirovna intervencija izazvao bi veliku eskalaciju sukoba. Rusija je nažalost vratila borbene snage na granicu sa

Ukrajinom. Tamo je već nekoliko bataljona. Takve stvari se rade ili da se pojača pritisak ili da se upadne", kazao je Šikorski.

Poljski ministar inostranih poslova kazao je da veruje da će se vrlo brzo saznati šta od te dve stvari Moskva ima na umu.

"Ja toplo preporučujem Rusiji da ne narušava suverenitet Ukrajine. To je loše za Ukrajinu, ali i za Rusiju, međunarodnu zajednicu i osećaj bezbednosti u Evropi. Sukob može da se izbegne uz dobru volju", kazao je Šikorski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: