Ponedeljak, 14.07.2014.

21:39

Vučić:Dinamični odnosi s Francuskom

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev istakli su značaj dobrih uzajamnih odnosa Srbije i Francuske.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Vučić je na ceremoniji povodom 14. jula, nacionalnog praznika Francuske, zahvalio odlazećem ambasadoru Francuske u Srbiji, Fransoa Gzavije Deniou na tome što je verovao u Srbiju i u to da ona može biti deo Evrope.

"Čini mi se da tek sada, na kraju vašeg mandata, možemo sa zadovoljstvom da konstatujemo da su odnosi Francuske i Srbije postali dinamični, onakvi kakvim smo želeli da budu", rekao je Vučić obraćajući se gostima.

Premijer je takođe zahvalio na mogućnosti da on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Parizu razgovaraju o projektima koji su pred dvema zemljama.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, koji se takođe obratio gostima, podsetio je da između Francuske i Srbije postoje dobri odnosi koji sežu u istoriju, a da dve zemlje, pored toga, ujedinjuje sadašnjost i budućnost.

Kaznev je istakao da Srbija na putu evropskih integracija može računati na pomoć i prijateljstvo Francuske.

Vučić je, na prijemu povodom 14. jula, nacionalnog praznika Francuske, zahvalio ambasadoru te zemlje u Srbiji Fransoa Gzavije Deniou na svemu što je uradio za Srbiju i ocenio da su tek sada na kraju njegovog ambasadorskog mandata odnosi dve zemlje postali dinamični ''onoliko koliko smo žzeleli da budu".

Premijer je primetio da je ambasador više puta upozoravao da Srbija odlaže reforme i istakao da se konačno prekinulo sa tim i da je zemlja ušla u taj proces.

Vučić je podsetio na reči partrijarha Irineja da kad god kod Srba hoćete nešto da menjate to mora da bude teško, jer inače ne bi ni bilo vredno rada i truda.

"Zahvaljujem Francuskoj što je verovala u Srbiju i bila sigurna da možemo da budemo deo EU", rekao je Vučić i čestitao Francuzima nacionalni praznik.

Kaznev je izjavio da njegova poseta Beogradu i nemačklog kolege "svedoči o želji Francuske i Nemačke da budu na strani Srbije na ambicioznom evropskom putu za koji se opredelila".

On je poručio da Srbija na tom putu može da računa na pomoć, prijateljstvo i solidarnost dveju zemalja.

De Mezijer je primetio da to što je njegov francuski kolega odlučio da na današnji dan bude u Beogradu, umesto u Parizu, predstavlja važan gest.

"Ova poseta potvrđuje tesnu saradnju Francuske i Nemačke, i na nivou EU, kao i u odnosu prema trećim državama", poput Srbije, kandidata za članstvo u Uniji, rekao je on.

Ambasador Denio, kojem uskoro ističe mandat u Beogradu, poželeo premijeru Vučiću uspeh u njegovoj misiji "kako bi građani Srbije mogli da uživaju u dobrobitima" dobre uprave.

Denio je izrazio želju da se Srbija što pre priključi evropskoj porodici, od koje su je, kako je ocenio u delu govora na srpskom jeziku, istorijski preokreti predugo držali udaljenom, ali čiji je ona deo po svojim vrednostima i svojoj kulturi.

On je rekao ministru Kaznevu da se nalazi "u jedinoj zemlji na svetu koja je podigla spomenik zahvalnosti Francuskoj, pravoj zemlji, s pravom državom, koja je efikasan i odlučan partner Francuske u borbi protiv organizovanog kriminala".

Prijemu su prisustvovali predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri Kori Udovički, Nebojša Stefanović, Aleksandar Antić, Ivan Tasovac, predstavnici političkih partija, verskih zajednica, diplomatskog kora, javne ličnosti...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: