"Znamo gde nismo obavili posao"

Mi znamo gde nismo obavili svoj posao kako treba, a Barozo je svoje primedbe izneo na prijatan način, rekao je premijer Vučić nakon sastanka sa predsednikom EK.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 29.06.2014.

08:15

Default images

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom EK Žozeom Manuelom Barozom u Palati "Srbija" rekao da smo svesni i da znamo da je bezbroj obaveza pred nama, da ozbiljne ekonomske reforme ne donose boljitak za tri meseca ali će ih doneti za tri godine i da moramo da te reforme preduzmemo i obavimo ako hoćemo da budemo evropsko društvo.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Barozom u palati "Srbija" rekao da smo svesni i da znamo da je bezbroj obaveza pred nama, da ozbiljne ekonomske reforme ne donose boljitak za tri meseca ali će ih doneti za tri godine i da moramo da te reforme preduzmemo i obavimo ako hoćemo da budemo evropsko društvo.

"Srbija jeste ozbiljno i duboko posvećena radu koji treba da je ne samo održi na evropskom putu već približi punopravnom članstvu u EU", rekao je Vučić.

Kako je dodao, mi znamo gde nismo obavili svoj posao kako treba a Barozo je svoje primedbe izneo "na prijatan način, mnogo prijatniji" nego što ih, kako je premijer naveo, on sam iznosi.

Vučić je i pokazao novinarima papir na kojem je zelenom bojom podvučeno ono što je dobro urađeno, žutom ono što nije loše, a crvenom bojom ono što je urađeno katastrofalno.

"Ovo govori o tome koliko ćemo u narednom periodu raditi ozbiljno i odgovorno", rekao je Vučić koji je naveo da je Baroza zamolio samo za potpunu objektivnost kada se ocenjuje stanje u Srbiji.

Vučić je naveo i da je uprkos političkim teškoćama, činjenici da čekamo da nam nešto padne sa neba, na tome da moramo da menjamo radne navike, uveren da imamo veliku šansu da taj veliki posao završimo u 2018 godini a da je nakon toga sve na EU.

On je dodao i da će Barozo, kome ističe mandat predsednika EK, uvek biti drag gost i zahvalio mu je za pomoć i podršku koju je EU dala Srbiji povodom katastrofalnih poplava i ponovio da je punopravno članstvo Srbije u EU prioritetni zadatak Vlade Srbije.
Foto: Tanjug
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da je EU impresionirana, mada ne i iznenađena, profesionalizmom i visokim kvalitetom pregovaračkog tima Srbije.

"Ohrabruje nas način na koji su oni pripremali tu obilnu dokumentaciju i koliko su kompetentni ", izjavio je on.

Barozo je rekao da Srbija nije prva zemlja sa kojom se EU u toku pregovora bavi prvo osetljivim pitanjima, kao što su vladavina prava, pravosuđe i borba protiv korupcije.

Kao osnovni razlog za to Barozo je naveo to što se na taj način pregovori uspešnije zatvaraju i onda nema razloga da se na kraju ubacuju naknadi mehanizmi za ove oblasti.

"Ako pravimo razliku između političkih i ekonomskih pitanja, naravno da su, po prirodi, politička poglavlja osetljivija. Ne mogu da vam kažem koje poglavlje ce biti najteže zakljuciti", naveo je on

Barozo je izjavio da će Evropska unija nastaviti da snažno podržava evropski put Srbije kako bi naša zemlja što pre postala punopravna članica EU.

On je rekao da je Srbija ostvarila krupan napredak na putu evropskih integracija i da EU sa njom gradi sve snažnije partnerstvo.

"Jedna od lekcija koje smo naučili iz iskustva drugih zemalja je da proces pristupanja mora da bude transparentan. Članstvo u EU nije napor i želja malobrojnih. U tome treba da učestvuju sve relevantne institucije, skupština, brojna regulatorna tela i organizacije građanskog društva", rekao je Barozo.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da su obe strane pokazale viziju i hrabrost, što je materijalizovano kroz brojne sporazuime.

"Za nas je rešavanje ovih pitanja prioritet, cela EU smatra da obe strane treba da pokažu odgovornost i spremnost da se primene postignuti sporazumi", rekao je predsednik Evropskom komisije.

On je dodao da će danas posetiti i Obrenovac, koji je najteže pogođen nedavnim poplavama, da će razgovarati sa građanima i preneti im da će EU nastaviti da podržava Srbiju.

Barozo je rekao da EU smatra Srbiju pouzdanom partnerom i stubom stabilnosti i saradnje u jugozapadnom Balkanu.

Barozo je, na pitanje gde će posle Beograda otići, rekao da je sutra u Tirani, nakon čega odlazi u Strazbur u Evropski parlament.

"Ovog puta posećujem dve države, Srbiju zbog njenog značaja koja ima za ceo region i Albaniju, jer je Evropski savet odlučio da joj da dodeli status kandidata", rekao je Barozo.

On je dodao da se EU širi i da je pre deset godina imala 15 članica, a da sada ima 28 članica.

"Uprkos ekonomskoj krizi, naša vrata će biti otvorena za sve zemlje ovog regiona. Mi smo ostali opredeljeni i obavezali smo se da pomognemo Srbiji u ostvarenju evropskih ciljeva", zaključio je Barozo koji smatra da je Srbija veoma dobro pozicionirana da to uradi i da sada treba da radi na tome da stvari finalizuje.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Daèiæ doèekao je na aerodromu predsednika EK (Foto: MSP)
Barozo je u Beograd stigao nešto pre 13 sati, a dočekali su ga prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo se danas sastaje sa najvišim srpskim zvaničnicima sa kojima razgovara o evropskim integracijama Srbije.

Nakon sastanka sa premijerom, Baroza će primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ovo je Barozov drugi dolazak u Srbiju u svojstvu predsednka Evropske komisije, nakon kojeg će, kako je ranije izjavio, posetiti Tiranu i ostale zemlje u regionu koje su ostvarile napredak na putu evrointegracija.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije da od susreta sa predsednikom Evropskom komisije Barozom u Beogradu očekuje jasnu podršku Srbiji na evropskom putu.

"Očekujem jasnu evropsku perspektivu za Srbiju i jasnu podršku Srbiji na evropskom putu", rekao je Vučić novinarima
Majkl Davenport, Žoze Manuel Barozo i Ivica Daèiæ (Foto: MSP)
"Srbija je veoma važna zemlja za EU i ostvarila je značajan napredak u evropskim integracijama", rekao je nedavno Barozo na brifingu u Briselu, odgovarajući na pitanje dopisnika Tanjuga o poseti.

Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji teku glatko, ocenio je uoči današnje posete Beogradu Barozo i dodao da će ukoliko prva poglavlja budu otvorena u drugoj polovini 2014. godine - to biti veoma dobar rezultat.

On je odao priznanje Srbiji što održavanje prevremenih izbora nije ugrozilo raspored planiranih skrininga (procene uskladjenosti zakona s pravom EU).

"Rezultat toga je da smo počeli skrining za 18 poglavlja - što je više od polovine od svih 35 poglavlja - pri čemu su za 12 poglavlja završeni i eksplanatorni i bilateralni skrininzi", podsetio je Barozo, rekavši da je Komisija bila impresionirana "visokim nivoom profesionalizma i angažovanja srpskih zvaničnika".

Istakavši da su pristupnim pregovori ozbiljna stvar koju čine komplikovane procedure uz ozbiljan dijalog Barozo je ocenio da će otvaranje prvih poglavlja u drugoj polovini 2014. - verovatno u oktobru poglavlja 32 o kontroli javnih finansija, biti veoma dobar rezultat. Sledeći korak za Srbiju je, kako je dodao, da do jeseni pripremi visokokvalitetne i sveobuhvatne akcione planove koji će utrti put otvaranju još dva značajna poglavlja u prvoj polovini 2015. - poglavlja 23 o sudstvu i osnovnim pravima i poglavlja 24 o pravdi slobodi i bezbednosti.

Na pitanje da li su reforme i izazovi koji stoje pred Srbijom na putu ka EU, u senci normalizacije odnosa Kosova i Srbije, Barozo je odgovorio da "normalizacija odnosa Srbije i Kosova ostaje od ključne važnosti, a da su srpske vlasti i te kako svesne da će napredak u vladavini prava i poštovanju osnovnih prava biti odlučujući da bi pristupni proces napredovao stabilnim tempom."

Kad je reč o spoljnoj politici, Barozo kaže da se od Srbije zahteva da u periodu do ulaska u EU, postepeno uskladi svoju politiku i pozicije s izjavama i odlukama koje je usvojila EU, što će se pratiti iz godine u godinu.

Povodom projekta "Južni tok", Barozo je podsetio da je EK već rekla da su svi potpisani medjuvladini ugovori izmedju Rusije i sedam zemalja uključenih u "Južni tok" u suprotnosti sa zakonima EU i da mora o njima ponovo da se pregovara. Barozo je podsetio i da je ovo drugi put da u svojstvu predsednka Evropske komisije dolazi u Beograd.

"Nameravam da pored Srbije posetim i ostale zemlje u regionu koje su ostvarile napredak na evropskom putu", rekao je Barozo i dodao da će posle Beograda posetiti Tiranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

161 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: